Triplă lansare editorială

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
La Muzeul Marinei

Triplă lansare editorială

Cultură 09 August 2011 / 00:00 2297 accesări

Activităţile cultural-artistice prilejuite de Ziua Marinei Române debutează, astăzi, de la ora 17.00, la Cercul Militar Constanţa, cu un amplu simpozion. Manifestările continuă, mâine, de la ora 10.00, cu vernisajul ineditei expoziţii de armament „Armata Română în perspectiva evoluţiei armamentului”, care va fi găzduită de sala „Dimitrie Ştiubei” a Muzeului Marinei Române (MMR).

Pasionaţilor de lectură cu tematică marinărească li se pregăteşte, joi, de la ora 11.00, o triplă lansare de carte, organizată sub auspiciile MMR şi ale Ligii Navale Române, Filiala Constanţa. Cele trei volume, „Marina Comercială Română între tradiţie şi actualitate”, coordonatori expert dr. Carmen-Irène Atanasiu şi expert dr. Andreea Atanasiu-Croitoru, „Sistemul de transport naval în România în secolul XX”, de dr. ing. Dumitru Corduneanu şi „România în focul războiului. 1941-1945”, coord. conf. univ. dr. Olimpiu Manuel Glodarenco, vor fi lansate în sala de conferinţe Clio a MMR.

ÎNTRE TRADIŢIE ŞI ACTUALITATE „Creşterea şi descreşterea Flotei Maritime Comerciale româneşti este un proces pe care semnatarii acestui volum, mare parte dintre ei profund implicaţi, în anumite etape, în destinele marinei comerciale române, caută să-l explice prin prisma experienţei directe şi să propună soluţii pentru viitor. Aceşti oameni, cărora li se alătură istorici pentru care Istoria Marinei a devenit o profesiune de credinţă, se străduiesc să răspundă la întrebarea care, de peste un secol, revine periodic în actualitate: Este marina comercială naţională un lux sau o necesitate?”, se întreabă coordonatorii volumului „Marina Comercială Română între tradiţie şi actualitate”.

Referitor la cel de-al doilea volum, „Sistemul de transport naval în România în secolul XX”, prof. univ. dr. Nicolae Belli a spus: „Apreciem lucrarea ca o frumoasă realizare ştiinţifică, cu un conţinut ideatic meritoriu şi relativ nou în literatura noastră de specialitate, care se conjugă cu o formă de prezentare şi un stil curat şi atrăgător. Prin contribuţiile ştiinţifice aduse la cercetarea acestei complicate probleme a tranziţiei noastre, autorul dă dovada unui cercetător valoros, cu reale aptitudini practice şi teoretice care l-au ajutat să elaboreze o lucrare ştiinţifică remarcabilă despre Sistemul de Transport Naval Românesc”.

„44 de autori, din care 21 de ofiţeri - nouă activi -, unii dintre ei apreciaţi ca personalităţi recunoscute în zona cercetării istorice, cu contribuţii însemnate în domeniu, iar alţii în plină afirmare ştiinţifică, fiecare cu o pregătire aparte şi provenind din medii academice, culturale sau militare diferite, au contribuit la întregirea unui volum considerat de noi reprezentativ pentru ce înseamnă, în prezent, perspectiva asupra unui fapt care a marcat definitiv istoria, atât la scara unei naţiuni, cât şi la nivel universal”, spune specialistul MMR, dr. Florin Stan.

Manifestările vor continua în următoarele zile, inclusiv sâmbătă, când, la Muzeul Marinei Române, este „decretată” Ziua Porţilor Deschise.

Taguri articol


12