Triumf românesc la Festivalul Internaţional de Film de la Salonic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Triumf românesc la Festivalul Internaţional de Film de la Salonic

Cultură 23 Noiembrie 2009 / 00:00 405 accesări

Cea de-a 50-a ediţie a celui mai important festival de film din sud-estul Europei, jurizat de regizorul Theo Angelopoulos, Lissy Bellaiche din cadrul Asociaţiei Producătorilor Danezi, actriţa Mirjana Karanovic, producătorul mexican Eugenio Caballero, regizorul filipinez Lav Diaz, cineastul maghiar Gyorgi Palfi şi realizatorul american Amos Poe, a consemnat o importantă victorie pentru cinematografia românească. Al doilea lungmetraj semnat de Călin Netzer, intitulat “Medalia de onoare”, a fost recompensat cu Premiul Special al Juriului, în valoare de 25.000 de euro. Totodată, filmul a fost recompensat pentru cel mai bun scenariu semnat de Tudor Voican, împărţit ex aequo cu Scandar Copti şi Yaron Shani pentru filmul “Ajami”. De departe, aceste două filme au fost preferate juriilor, competiţia fiind tranşată în favoarea producţiei româneşti care şi-a mai adjudecat laurii pentru cel mai bun actor - pentru Victor Rebengiuc, premiul ETEKT pentru excelenţă tehnică şi cel decernat de Federaţia Internaţională a Criticiilor de Film (FIPRESCI).

În palmaresul festivalului s-au mai înscris multe alte premii, dintre cele mai importante pentru cel mai bun film - pentru “Ajami”, o co-producţie Israel/Germania, regizată de Scandar Copti şi Yaron Shani, premiul pentru cea mai bună regie atribuit lui Rigoberto Perezcano - pentru “Norteado”, premiul pentru cea mai bună actriţă - pentru Ruth Nirere, pentru rolul din „Le jour où Dieu est parti en voyage”, regizat Philippe van Leeuw, premiul pentru cea mai bună scenografie - pentru filmul “Sarameul Chatseumnida” de Lee Seo şi o menţiune specială pentru Katharina Schuttler - pentru rolul din “Es kommt der Tag”.

“Medalia de onoare” şi-a făcut debutul în circuitul festivalurilor de film din data de 13 noiembrie fiind selectat atât în competiţia Festivalului de Film de la Torino din Italia, dar şi la Salonic. Este povestea unui cuplu a cărui viaţă a fost bulversată dramatic de decizia fiului lor de a părăsi ţara în 1989. Decizia tatălui de a anunţa miIiţia pentru a împiedica fuga fiului a afectat iremediabil relaţia lui Ion cu soţia sa, care refuză să-i mai adreseze cuvântul. Într-o zi, Ion, rol ce explorează o nouă faţetă a talentului lui Victor Rebengiuc, primeşte prin poştă o Medalie de Onoare acordată cu prilejul aniversării a 50 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial. Scrisoarea care însoţeşte medalia pomeneşte despre fapte de arme deosebite. Ştiind că nu a făcut nimic care să-l îndreptăţească să fie considerat un erou, Ion primeşte medalia şi se foloseşte de ea pentru a recăpăta respectul familiei şi-al prietenilor. Dar cât timp va trece până se va descoperi impostura? Un film ce explorează falsitatea şi impostura noii societăţi care nu s-a schimbat cu adevărat odată cu noul regim şi care va avea premiera pe marile ecrane în 2010.

Acest sfârşit de săptămână s-a dovedit extrem de fructuos pentru cinematografia românească. Alte două lungmetraje au primit premii importante. “Poliţist, adjectiv”, în regia lui Corneliu Porumboiu, a fost recompensat cu premiul pentru cel mai bun lungmetraj la Festivalul l\'Alternativa de la Barcelona, în timp ce Bobby Păunescu a fost distins cu Premiul pentru cel mai bun regizor în cadrul Festivalului de Film Drumul Mătăsii de la Bursa, Turcia pentru lungmetrajul său de debut, “Francesca”.



12