Cea de-a VI-a ediţie a Festivalului Naţional de Folclor pentru Copii şi Tineri „Dobroge, mândră grădină”, eveniment de amploare dedicat cântului şi dansului popular, şi-a desemnat, luni seară, câştigătorii, pe terasa hotelului Măgura din Eforie Sud. „În aceste zile, la Eforie Sud şi Eforie Nord avem manifestări care ne-au adus câteva mii de turişti. Festivalul ‘Dobroge, mândră grădină’ este o manifestare deosebit de importantă. Ne dorim să le asigurăm cadrul necesar celor care doresc să se afirme în domeniul folclorului”, a declarat primarul oraşului Eforie, Ion Ovidiu Brăiloiu, prezent la deschiderea evenimentului. De asemenea, din partea primarului din Eforie, copiii participanţi la manifestare au primit baloane modelate de trupa „Balonissimo”.
Gala laureaţilor a debutat cu emoţionanta festivitate de premiere a concurenţilor de la Secţiunea Interpretare - Vocal şi Instrumental, persoane cu dizabilităţi. Copiii au dovedit că sunt speciali, calităţile lor artistice suplinind suferinţa deficienţelor care, în ochii celor mulţi, îi fac diferiţi. La această secţiune, Trofeul festivalului „Dobroge, mândră grădină” a ajuns la Liceul „Moldova” pentru elevi cu deficienţe de vedere din Târgu Frumos. Pe prima treaptă a podiumului s-au aflat nu mai puţin de opt concurenţi: Andrei Constantin Ţarnă (Văleni), Livia Tiron (Văleni), Roxana Poiană (Iaşi), Andreea Maftei (Hârlău), Alexandru Marian Cozaciu (Suceava), Alexandra Apetrei (Neamţ), Maria Băcăuanu (Botoşani) şi Eusebiu Cristian Toma (Botoşani).
La secţiunea Interpretare, solişti vocali şi instrumentişti, Trofeul „Dobroge, mândră grădină” a ajuns la Lorena Larisa Pela din Reşiţa. Adolescenta, în vârstă de 16 ani, a primit cel mai mare punctaj din partea juriului prezidat de realizatoarea şi producătoarea de emisiuni a TVR, Maria Tănase Marin. Premii I au obţinut Mihaela Vărzaru, constănţeanca Maria Ţugui (mandolină), Svetlana Luminţa Enciu din Cahul, Republica Moldova şi Iulia Vătafu din Vrancea.
Cel mai spectaculos moment al serii a fost lăsat spre final: premierea ansamblurilor coregrafice. Din cauza ploii torenţiale ale cărei prime rafale s-au simţit în jurul orei 00.30, festivitatea a fost întreruptă la puţin timp după acordarea premiului al II-lea. Trofeul Festivalului „Dobroge, mândră grădină” a ajuns la ansamblul „Plai de dor” din comuna Albeşti. Premiul I a fost primit de „Brâuleţul” din Turceni, Gorj, pe locul al II-lea s-a situat ansamblul „Hora” din Olt, iar premiul al III-lea le-a revenit celor de la „Cununa” din Agnita, Sibiu.
? Faza internaţională ? Cele patru ansambluri aflate pe podium participă, în aceste zile, la faza internaţională a Festivalului „Dobroge, mândră grădină”, care se desfăşoară, până sâmbătă, la Costineşti, Mangalia şi Eforie Nord. La eveniment sunt invitate să participe ansambluri din Republica Moldova, Turcia, Georgia, Bosnia-Herţegovina, Serbia, Macedonia, Ucraina, Rusia, Grecia, Polonia şi Mexic. Manifestarea constă în parade ale portului popular, spectacole folclorice şi concursuri în cadrul cărora se vor desemna cele mai frumoase participante în costum popular. Festivalul se va încheia sâmbătă, cu finala Miss „Dobroge, mândră grădină”, programată la hotelul „Măgura” din Eforie Sud, de la ora 22.00.
Festivalului de Folclor pentru Copii şi Tineri „Dobroge, mândră grădină” este organizat de Asociaţia pentru Cultură, Învăţământ şi Turism, în parteneriat cu Primăriile Mangalia, Eforie, Albeşti, Costineşti, Mihail Kogălniceanu şi Pecineaga.