De 19 ani, în fiecare toamnă, tineri interpreți din întreaga țară, având în comun pasiunea pentru folclor, se reunesc la Topalu, pentru a participa la un eveniment special. Este vorba despre Festival-Concurs Național de Interpretare a Cântecului Popular Românesc ce poartă numele lui Dan Moisescu, dirijor, violonist, folclorist și compozitor, care s-a născut 1909 la Odobești și a încetat din viață, în 1976, la Constanța.
Anul acesta, cea de-a XIX-a ediție a evenimentului, organizat de Consiliul Județean Constanța, Centrul Cultural „Teodor T. Burada” și Primăria Comunei Topalu, a început joi. Însă emoțiile au atins apogeul, vineri seară, atunci când pe scena Căminului Cultural din Topalu au urcat cei mai buni tineri interpreți, pentru a-și primi premiile.
Juriul, prezidat de etnomuzicologul Eugenia Florea, a decis ca Trofeul „Dan Moisescu” să-i fie acordat Ioanei Bogdan din Sibiu. Tânăra de 24 de ani a revenit la Topalu hotărâtă să câștige marele premiu după ce, la ediția din 2014 a festivalului-concurs, s-a situat pe cea de-a doua treaptă a podiumului. De această dată, Premiul al II-lea a ajuns la Mihaela Romina Rad din Sălaj. Anul acesta, Premiul al III-lea a fost câștigat ex-aequo de tulceanca Ancuța Gălățanu și de Vlăduț Sărmaș din Bistrița-Năsăud.
Au fost acordate și premii speciale. Astfel, Bogdan Octavian Hurban din Sălaj a obținut premiul oferit de Primăria Topalu, iar Ștefania Pârlea din Târgu Mureș a fost recompensată de Consiliul Local Topalu.
Din componența juriului, prezidat de etnomuzicologul și realizatorul de emisiuni folclorice Eugenia Florea, au făcut parte: directorul Centrului Cultural Județean „Teodor T. Burada”, Doina Voivozeanu, directorul Muzeului de Artă Populară, Maria Magiru, profesoara de pian Silvia Țigmeanu, prof. Cornelia Neaga din Sălaj, realizatorul Radio România „Antena Satelor” Dan Voicu și primarul comunei Topalu, Gheorghe Murat.
Prezentatorii festivalului au fost Gabriela Bădilă și Dan Cojocaru.
Citește și:
Începe Festivalul „Dan Moisescu” de la Topalu