Timp de două zile, folclorul autentic românesc s-a aflat la mare cinste, la Topalu, fiind celebrat pe scena căminului cultural din localitate, acolo unde, de 16 ani, se desfăşoară Festivalul-Concurs Naţional de Interpretare a Cântecului Popular Românesc „Dan Moisescu”. Seara de gală a manifestării culturale a avut loc vineri, după ce, cu o zi înainte, locuitorii comunei Topalu şi distinsul juriu, format din personalităţi ale vieţii culturale, i-au putut urmări în concurs.
În urma deliberării juriului, prezidat de dirijorul Voicu Enăchescu, directorul Centrului Naţional de Artă „Tinerimea română”, Premiul I, echivalent cu Trofeul Festivalului „Dan Moisescu”, a ajuns la frumoasa prahoveancă Adriana Deaconu. „Sunt a doua oară pe scena Festivalului „Dan Moisescu” de la Topalu. Prima dată, nu am luat niciun premiu, dar acum m-am pregătit mult mai bine şi am luat Trofeul”, a spus tânăra în vârstă de 20 de ani, care studiază etnologia, la Universitatea Bucureşti. Premiul al II-lea i-a revenit lui Victor Petrică Lehaci, de 17 ani, din Suceava, iar pe locul al III-lea s-a clasat Codruţa Rodean din Sibiu. Valoarea premiilor a fost cuprinsă între 500 şi 1000 lei.
PREMII SPECIALE Chiar dacă, pe podium, au urcat doar trei concurenţi, toţi tinerii participanţi, predominant dobrogeni, au primit premii speciale din partea organizatorilor şi a sponsorilor. Printre distinşii oaspeţi care au onorat invitaţia de a fi prezenţi la gala de premiere s-au aflat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Cristian Darie, Înaltpreasfinţitul Teodosie (IPS), arhiepiscopul Tomisului şi primari din localităţile învecinate. IPS a acordat două premii speciale Cameliei Ursache de la Gura Humorului şi Ecaterinei Chiriac din Iaşi.
Festivitatea de premiere s-a încheiat cu recitaluri susţinute de Aurel Sava, Viorica Flintaşu, Sirma Granzulea - care au mărturisit că l-au cunoscut personal pe Dan Moisescu -, Maria Şalaru şi Nelu Bălăşoiu, totul culminând cu un spectaculos foc de artificii. „Suntem la a 16-a ediţie a acestui festival-concurs, o sărbătoare a comunei Topalu. Anul acesta, au participat 19 concurenţi din întreaga ţara. La Topalu, cultura este la ea acasă. Eu, ca primar, alături de Consiliul Judeţean şi ceilalţi oameni de cultură din judeţul nostru, am reuşit să menţinem acest festival, cu multe eforturi”, a spus primarul comunei Topalu, Gheorghe Murat, care a „jucat” rolul de gazdă ospitalieră.
Cea de-a XVI-a ediţie a Festivalului-Concurs „Dan Moisescu” este organizată de Consiliul Judeţean Constanţa, Centrul Cultural Judeţean „Teodor T. Burada”, Consiliul Local şi Primăria Comunei Topalu.