Trofeul „Elena Roizen” a ajuns la Sălaj

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Cântec şi voie bună la Ovidiu

Trofeul „Elena Roizen” a ajuns la Sălaj

Cultură 02 Iunie 2014 / 00:00 1307 accesări

După două zile cu emoţii intense atât pentru concurenţi, cât şi pentru organizatori, cea de-a VII-a ediţie a Festivalului Cântecului Popular „Elena Roizen” a ajuns la final. Momentul mult-aşteptat a avut loc, ieri, pe scena situată în aer liber lângă Centrul Cultural Ovidiu, partener al evenimentului organizat de Primăria şi Consiliul Local Ovidiu. Juriul prezidat de dirijorul Mădălin Voicu a acordat, în total, zece premii şi două menţiuni. Cel mai râvnit premiu al festivalului a fost Trofeul „Elena Roizen”, care, anul acesta, a luat drumul Sălajului, fiind câştigat de Denisa Minodora Rolnic, de 18 ani, care a cucerit publicul şi juriul cu vocea sa deosebită. Premiul I i-a fost acordat constănţencei Adriana Georgiana Sofica, iar Premiul al II-lea a fost obţinut de doljeanul Liviu Olteanu. Pe cea de-a treia treaptă a podiumului s-a clasat Tudoriţa Cociorvă din Suceava. Menţiuni au primit Ioana Cristina Vlad din Maramureş şi Cătălina Florinela Rotaru din Suceava.

În cadrul festivalului „Elena Roizen” au fost acordate şi distincţii speciale. Astfel, Premiul Fundaţiei Internaţionale „Ion Voicu” i-a fost oferit tinerei Vasilica Larisa Uţă din Baia Mare. Anul acesta, premiul acordat de familia Roizen a ajuns la constănţeanca Şirin Narenji. Premiul Radio Neptun a ajuns la Georgiana Păduraru din Bacău, iar premiul de popularitate i-a fost oferit lui Bogdan Bratec din Suceava.

De asemenea, constănţeanul Laurenţiu Ionuţ Petreacă şi-a adjudecat Premiul Special al Juriului, iar Tereza Cătălina Alexa din Constanţa a obţinut premiul oferit de organizatori.

„OMUL MOARE CÂND I SE STINGE AMINTIREA” De la această ediţie a Festivalului „Elena Roizen” nu a lipsit, nici de această dată, soţul regretatei interprete, profesorul Marcel Roizen. „Eu sunt invitat permanent aici, de şapte ani. Am participat la fiecare ediţie, nu numai prin prezenţă, ci şi sufleteşte. Omul nu moare atunci când moare, ci moare atunci când i se stinge amintirea. Noi o pomenim aici pe Elena în fiecare an, cu participanţi, cu premii, cu un public care este constant prezent. Întotdeauna am grijă să încurajez publicul să vină, să-i mulţumesc pentru iubirea necondiţionată pentru „fiica satului”, Elena Roizen. Pe mormântul vechilor egipteni scrie aşa: „Pomeneşte-mă şi voi trăi!”. Exact asta facem noi: pomenind-o, ea trăieşte. Eu peste tot susţin că Elena n-a murit. Ea e în sufletul tuturor, tocmai prin ce ne-a lăsat nouă, iubitorilor de folclor”, a spus soţul artistei, Marcel Roizen.

FESTIVAL DE AMPLOARE Prezent la eveniment, primarul oraşului Ovidiu, George Scupra, a spus: „Suntem la cea de-a VII-a ediţie a Festivalului Cântecului Popular „Elena Roizen”, un motiv de sărbătoare pentru Ovidiu, dar şi la Zilele Oraşului Ovidiu, ediţia a VI-a. În acest an, consider că ne-am mobilizat exemplar, organizând un festival de amploare”.

„Festivalul începe să crească nu datorită prestigiului, pentru că prestigiu există deja, dar mai ales datorită interesului pe care îl arată concurenţii care vin din toate zonele ţării şi sunt foarte bine pregătiţi. Această ediţie a fost chiar una de excepţie, cu tineri care au avut un repertoriu fabulos şi prestaţii profesioniste”, a spus preşedintele juriului, dirijorul şi senatorul Mădălin Voicu.

În semn de preţuire pentru „privighetoarea Dobrogei”, senatorul Nicolae Moga şi preşedintele juriului, dirijorul şi senatorul Mădălin Voicu, au depus, sâmbătă, o coroană de flori la bustul acesteia din faţa Căminului Cultural Ovidiu. De asemenea, ieri, a fost organizată o slujbă de pomenire la mormântul regretatei Elena Roizen.

MUZICĂ ŞI MANIFESTĂRI PENTRU TOATE GUSTURILE, DE ZILELE ORAŞULUI Locuitorii din oraşul natal al Elenei Roizen nu s-au delectat doar cu muzică populară, ci au sărbătorit timp de trei zile, de vineri până ieri, Zilele Oraşului Ovidiu, care au inclus spectacole de teatru pentru copii, dans, dar şi activităţi sportive, precum primele ediţii ale Crosului şi Cupei la Fotbal. Din programul manifestărilor nu au lipsit recitalurile de muzică pentru toate vârstele. Astfel, pe lângă recitalurile interpreţilor de muzică populară, precum Elena Ionescu-Cojocaru, Ion Amititeloaie, Tiţa Barbu, Aurel Sava, Ştefania Rareş, Florin Vasilică şi grupul Teleormanul, publicul s-a delectat, sâmbătă şi duminică, cu rock şi hip-hop. Astfel, sâmbătă au întreţinut atmosfera trupele Colonist pe Lună şi Vama, iar ieri au cântat pentru ovidieni Chimie şi trupa Doc şi Deliric, corul de copii Armonia şi trupa Proconsul. Un spectaculos foc de artificii a fost pregătit pentru a pune capăt celei de-a VI-a ediţii a Zilelor Oraşului Ovidiu.



12