Trofeul „Elena Roizen”, câştigat de argeşeanca Letiţia Boroi

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
La Ovidiu

Trofeul „Elena Roizen”, câştigat de argeşeanca Letiţia Boroi

Cultură 30 Mai 2011 / 00:00 2361 accesări

Cea de-a IV-a ediţie a Festivalului Concurs de Interpretare a Cântecului Popular Românesc „Elena Roizen” de la Ovidiu şi-a desemnat, ieri, câştigătorii. Sâmbătă şi duminică, pe scena din imediata vecinătate a Centrului Cultural, s-a desfăşurat, în cadrul „Zilelor Oraşului Ovidiu”, un festival de folclor ce tinde să devină tradiţie, dedicat memoriei îndrăgitei interprete Elena Roizen, cât şi afirmării unor tinere speranţe ale muzicii populare.

Concursul a debutat, sâmbătă, în jurul orei 17.00 şi, deşi emoţiile i-au determinat pe opt din cei 24 de înscrişi în competiţie sa renunţe la participare, cei rămaşi au oferit un spectacol emoţionant, din care nu au lipsit doinele sau geamparalele cu care Elena Roizen şi-a încântat publicul, de-a lungul anilor. Astfel, pe scenă au evoluat 16 solişti vocali amatori, cu vârste între 16 şi 26 de ani. Aceştia s-au străduit să impresioneze juriul nu doar prin calităţile interpretative, ci şi prin prezenţă scenică şi ţinutele abordate, specifice zonelor pe care le reprezintă. Tinerii au interpretat câte două piese muzicale, cu acompaniament orchestral (doină, baladă, cântec bătrânesc) şi fără acompaniament.

Dacă interpretarea baladelor din repertoriul Elenei Roizen a lăsat puţin de dorit, tinereţea şi lipsa de experienţă a unora dintre solişti spunându-şi cuvântul, în schimb, geamparalele au fost abordate cu mai mare succes de concurenţi. Acest aspect a fost remarcat şi de soţul regretatei artiste, profesorul Marcel Roizen, care s-a arătat încântat de melodiile mai dinamice, ce au avut o interpretare mai reuşită. „Să interpretezi doină e complicat, e ceva ce vine din suflet, din interior, ca să cânţi aşa ceva trebuie să fii în temă şi să ai o disponibilitate şi sensibilitate aparte. Sunt bucuros şi aştept cu emoţie, în fiecare an, o manifestare care este clar că devine o tradiţie la malul mării”, a declarat Marcel Roizen. Acesta a adăugat că este lăudabilă apropierea de folclor a tinerilor concurenţi, festivalul oferindu-le prilejul de a se întâlni cu publicul, de a prinde experienţă şi de a duce mai departe dragostea pentru muzica populară. „Sperăm să descoperim şi un alt mare talent, care să urmeze artistei supranumită privighetoarea Dobrogei”, a mai spus soţul Elenei Roizen.

Sâmbătă, au mai avut loc reprezentaţii de muzică, dans şi teatru, cât şi lupte tătăreşti (Kureş). Au evoluat: ansamblul „Hoytad” Amasya din Turcia, Grupul „Elvis”, Laura Lavric, Gelu Voicu şi Taraful, Stelu Enache şi Trupa Balcano şi Pepe.

O TÂNĂRĂ DE ETNIE TURCĂ DIN OVIDIU, DISTINSĂ CU PREMIUL FAMILIEI ROIZEN. Duminică s-a desfăşurat Gala Laureaţilor festivalului. Trofeul „Elena Roizen”, în valoare de 2.000 lei, a fost câştigat de Letiţia Boroi din Argeş, premiul I (1500 lei) a ajuns la Narcisa Băleanu din Mehedinţi, premiul al II-lea (1.000 lei) i-a fost acordat argeşeanului Ionuţ Dănuţ Popescu, iar premiul al III-lea (800 lei) - constănţeanului Ionuţ Petreacă. Menţiuni a câte 500 lei fiecare au luat Marinel Gabriel Dumitru din Argeş şi Emanuela Mândrilă din Suceava.

Premiul Familiei Roizen, în valoare de 500 lei, i-a fost acordat unei tinere soliste de 16 ani, din Ovidiu, Şirim Narenji, elevă în clasa a X-a la Liceul „George Călinescu”, care, deşi de etnie de turcă, este mare iubitoare de folclor românesc: „Încă din copilărie am fost atrasă de folclor, cânt de la şapte ani, dar studiez la Centrul Cultural Judeţean Constanţa „Theodor T. Burada\" (actuala denumire a Şcolii Populare de Arte – n.r.), la clasa prof. Elena Ionescu Cojocaru, care îmi este mentor şi m-a susţinut pe toată această perioadă”.

S-au mai acordat: Premiul Juriului - Nicoleta Carmen Olaru din Braşov, Premiul Radio Neptun - Silvia Gabriela Boroslache din Constanţa şi Premiul Radio Constanţa - Ionuţ Zabarcencu - Tulcea.

Festivitatea de premiere, de duminică, a fost urmată de recitaluri oferite de câştigătoarea Trofeului 2010, Emilia Dorobanţu, Aurel Sava, ansamblurile „Kanara” Ovidiu şi „Hoytad” Amasya - Turcia, trupa Vivi&Band, Horia Brenciu şi H.B. Orchestra.

Juriul a fost format din: Petre Paul Nicolescu - preşedinte, conf. univ. dr. Daniela Cojocaru - Universitatea „Ovidius”, Angela Culeţu - Radio Constanţa, Gheorghe Căpăţână - Radio Neptun, directorul Centrului Cultural Ovidiu, prof. Romică Stan. „Zilele Oraşului Ovidiu” şi Festivalul „Elena Roizen” au fost organizate de Primăria şi Consiliul Local Ovidiu, alături de Centrul Cultural gazdă.

Taguri articol


12