Trofeul Festivalului Cântecului şi Dansului Popular a ajuns în Oltenia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Trofeul Festivalului Cântecului şi Dansului Popular a ajuns în Oltenia

Cultură 06 Septembrie 2010 / 00:00 1370 accesări

Doinele, baladele şi piesele ritmate, culese din lada de zestre a strămoşilor, au alungat norii grei de ploaie, la începutul acestei luni, lăsând ca pe scena Teatrului de Vară „Soveja” să strălucească, în toată splendoarea, cântecul şi dansul popular românesc. După două seri de emoţii, cea de-a X-a ediţie a Festivalului Naţional al Cântecului şi Dansului Popular Românesc şi-a desemnat, vineri, în cea de-a treia zi, câştigătorii. Îmbrăcaţi în costume populare de o rară frumuseţe şi purtând în mână făclii aprinse, cei 24 de concurenţi au urcat pe scena Festivalului Cântecului şi Dansului Popular, în seara Galei Laureaţilor, pentru a mulţumi juriului şi publicului.

Surprizele nu s-au lăsat aşteptate la acest eveniment jubiliar, organizat de Consiliul Judeţean Constanţa, prin Fundaţia „Fantasio. În primele minute ale galei, Premiul Presei a stârnit aplauze entuziaste, dar şi rumoare în rândul publicului convins că Emilia Alina Dorobanţu din Curtişoara, Olt, merita mai mult decât atât. Dar surpriza a fost cu atât mai mare cu cât frumoasa olteancă, de numai 17 ani, a şi închis gala de premiere a festivalului, câştigând, detaşat, atât simpatia publicului şi a presei, cât şi aprecierea juriului, care i-a oferit Trofeul festivalului în valoare de 3000 de euro. Tânăra cântă de la 13 ani, fiind solistă şi dansatoare în ansamblurile folclorice „Flori de Măr” din Curtişoara şi „Hora” din Drăgăneşti, Olt.

O altă surpriză plăcută a fost oferită de Emanuela Mândrilă, din Sadova, judeţul Suceava, care a primit atât Premiul al II-lea, la secţiunea Solişti Vocali, în valoare de 1000 euro, cât şi Premiul „In memoriam Gruia Stroia”, din partea Societăţii Române de Radiodifuziune, care constă într-o serie de cinci înregistrări audio. La secţiunea Solişti Vocali, Premiul I, în valoare de 1.500 de euro, i-a revenit bihorencei Ioana Angela Urs, care a atras atenţia nu doar prin talentul interpretativ, ci şi prin frumuseţea portului popular, iar pe locul al III-lea s-a aflat Florin Teodor Boita din judeţul Timiş, cu o ţinută scenică deosebită. La secţiunea Solişti Intrumentişti, Premiul I, în valoare de 1.500 de euro, i-a fost oferit violonistului Vasile Doru Cotos din Straja, judeţul Suceava, Premiul al II-lea nu s-a acordat, iar Premiul al III-lea, în valoare de 500 euro, i-a revenit dobrogeanului George Alexandru Chiţu (nai) din judeţul Tulcea.

Printre spectatorii prezenţi la ultima seară de festival s-a aflat şi Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopia Tomisului oferind, la ediţia 2010 a Festivalului Cântecului şi Dansului Popular Românesc, două distincţii speciale: Premiul „In memoriam Emilia Comişel”, acordat lui Petru Bogdan Toma din Ţinutul Pădurenilor (jud. Hunedoara) şi Premiul „In memoriam Ion Dolănescu”, câştigat de clujeanul Radu Lazăr. Un alt premiu special, oferit de Asociaţia Culturală „Speranţe Româneşti”, condusă de Violeta Geapana, i-a fost oferit vâlceanului Vasile Bogdan Cioranu.

„Cele trei zile ale Festivalului Naţional al Cântecului şi Dansului Popular Românesc s-au terminat cu bine. A fost o ediţie reuşită, cu concurenţi buni şi cu audienţă foarte mare la televiziuni. Sper să continuăm tradiţia acestei manifestări şi în viitor”, a conchis preşedintele comisiei de organizare a festivalului, Cristian Zgabercea.



12