Trofeul Festivalului, câştigat de o suceveancă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Gala Laureaţilor 2011. Festivalul Naţional al Cântecului şi Dansului Popular Românesc

Trofeul Festivalului, câştigat de o suceveancă

Cultură 03 Septembrie 2011 / 00:00 418 accesări

Cea de-a XI-a ediţie a Festivalului Naţional al Cântecului şi Dansului Popular Românesc, care a debutat, miercuri, la Teatrul de Vară Soveja, s-a încheiat, vineri seară, cu Gala Laureaţilor. La final de festival, publicul s-a bucurat şi de un recital susţinut de Mioara Velicu, Laura Lavric, Maria Butaciu, Dan Doboş, Cornelia Ciobanu, Alexandru Brădăţan, Angelica Flutur, Roberta Chicoş, precum şi de Viorica Macovei, încântătoarea prezentatoare a evenimentului. Festivalul a fost organizat, în perioada 31 august - 2 septembrie, de Consiliul Judeţean Constanţa, deţinătorul licenţei, prin Fundaţia Fantasio. Producătorul asociat al evenimentului a fost Societatea Română de Radiodifuziune.

Seara de joi - cea de-a doua a festivalului - în care au evoluat restul concurenţilor de la secţiunile Solişti vocali şi Solişti Instrumentişti, a fost completată de un recital emoţionant, oferit de Floarea Calotă şi invitaţii săi, Ion Ghiţulescu, Nineta Popa, Vasilica Dinu, Maria Murgoci, Nicolae Rotaru, Chiamiran Chivu, Zorina Bălan, Paul Gheorghe, Florentin Feraru şi Ioana Calotă. După evoluţia din prima zi a tânărului naist, George Chiţu, dobrogenii s-au mai putut lăuda cu un alt reprezentant al zonei etnografice în concurs, talentata Şirin Ştefania Narenji, care a interpretat o doină din repertoriul cântăreţei Floarea Tănăsescu. Mai apoi, acompaniată de Orchestra Radiodifuziunii Române, aceasta a antrenat publicul cu o cadânească din zona de sud-est a ţării.

LAUREAŢII EDIŢIEI Gala Laureaţilor i-a avut în prim plan, vineri, pe cei mai apreciaţi participanţi de la această ediţie a Festivalului Naţional al Cântecului şi Dansului Popular Românesc, care au încântat pentru ultima oară publicul, adunat în număr mare în incinta Teatrului de Vară Soveja. La Secţiunea Solişti Vocali, locul I i-a revenit Mădălinei Anuţa Arghiroi, reprezentantă a zonei etnografice a Teleormanului, locul al II-lea fiind împărţit de Gabriel Marinel Dumitru - Muntenia şi Daniel Constantin Pop din zona Barcăului. Podiumul a fost completat de dobrogeanca Şirin Ştefania Narenji (III). Premiile, la fel ca şi în cazul celeilalte secţiuni, au fost de 1.500, 1.000 şi, respectiv, 500 de euro.

Cei mai iscusiţi în mânuirea instrumentelor s-au dovedit a fi: Nicolae Streaţă din Oltenia, care s-a clasat pe prima poziţie, urmat de Ionuţ Cârstea din zona etnografică Argeş - Muntenia. Pe locul al III-lea, juriul l-a desemnat pe Petru Radu Tîrb din Bihor, dar şi pe reprezentantul Dobrogei, George Chiţu. Premiile speciale ale Societăţii Române de Radiodifuziune au intrat în posesia lui Gabriel Marinel Dumitru, la Secţiunea Solişti Vocali, respectiv George Chiţu, la Solişti Instrumentişti.

Trofeul Festivalului Naţional al Cântecului şi Dansului Popular Românesc a fost câştigat de Cristina Andreea Haisan, în vârstă de 21 de ani, din comuna Fundul Moldovei, judeţul Suceava. Pe lângă onoranta distincţie, interpreta a intrat şi în posesia premiului de 6.000 de euro, din partea organizatorilor.

Juriul acestei ediţii, prezidat de Eugenia Florea, a fost compus, conform tradiţiei, din specialişti de marcă în domeniu: Violeta Ianculescu, Nicolae Costin, Adriana Mihai, Viorica Barbu Iuraşcu, Voicu Enăchescu, Virgil Niţulescu, Gheorghe Parnica, Maria Magiru, Nicolae Peride, Florentina Satmari, Cornelia Andreescu. Directorul Muzeului de Artă Populară Constanţa, consilierul judeţean dr. Maria Magiru, s-a arătat foarte mulţumită de calităţile concurenţilor, dar şi de interesul lor pentru acest eveniment: „Anul acesta, parcă mai mult decât în ceilalţi ani, toţi concurenţii au respectat sfaturile primite în legătură cu costumul popular pe care trebuie să-l poarte, specific zonei etnografice pe care ei o reprezintă. Ceea ce-i învăţ de vreo câteva ediţii este că portul trebuie să fie corespunzător vârstei concurentului, pentru că, la ţară, într-un fel se îmbracă fata, în alt fel femeia măritată şi în alt fel femeia în vârstă”.



12