Trofeul Festivalului „Dobroge, mîndră grădină” a plecat la Chişinău

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Trofeul Festivalului „Dobroge, mîndră grădină” a plecat la Chişinău

Cultură 20 August 2007 / 00:00 1140 accesări

Cea de-a III-a ediţie a Festivalului Naţional de Folclor pentru Tineri Interpreţi „Dobroge, mîndră grădină”, care s-a desfăşurat în Eforie Sud, în perioada 14 – 18 august, a ajuns la final. Festivalul, organizat de Primăria Oraşului Eforie, Asociaţia pentru Cultură, Învăţămînt şi Turism Constanţa, Direcţia Judeţeană pentru Tineret Constanţa şi Asociaţia Coregrafilor Ansamblurilor Folclorice din judeţul Constanţa s-a încheiat, sîmbătă seară, cu festivitatea de premiere a tinerilor interpreţi care au participat la cele două secţiuni ale concursului: Solişti Vocali şi Solişti Instrumentişti, pe trei categorii de vîrstă: 8-13 ani, 14-18 ani şi 19-25 de ani.

Concurenţii au reprezentat toate zonele etnografice ale ţării şi au fost jurizaţi de o comisie formată din solistul de muzică populară Petre Săbădeanu (preşedinte), primarul oraşului Eforie, Ovidiu Brăiloiu, reprezentanta postului de radio Antena Satelor, Polina Gheorghe, reprezentantul Autorităţii Judeţene pentru Tineret, George Nicolae şi doi reprezentanţi ai ansamblurilor prezente în festival, Valeriu Chiper şi Ion Olteanu. Membrii juriului au ţinut cont la notarea concurenţilor de costumul popular purtat, de prezenţa scenică şi interpretarea vocală sau instrumentală, tinerii ridicîndu-se la aşteptările comisiei de jurizare. „Au fost concurenţi mulţi şi buni. Nu întîmplător s-au acordat multe note de zece pentru calităţile vocale. Aceşti tineri interpreţi vor continua promovarea cîntecului tradiţional românesc”, a declarat preşedintele juriului, interpretul de muzică populară Petre Săbădeanu.

Toţi concurenţii au primit diplome de participare

Tinerii interpreţi cu vîrste cuprinse între 8 şi 25 de ani au prezentat, în cadrul concursului, o melodie fără acompaniament muzical (baladă sau doină) şi o piesă de joc cu acompaniament muzical. După ce au urmărit evoluţia tuturor concurenţilor, membrii juriului au desemnat cîştigătorii. În cadrul Secţiunii Solişti Vocali, pentru categoria de vîrstă 8 – 13 ani, premiul al III-lea a fost obţinut de Mihaela Panca din Ploieşti şi Raluca Mihăilescu din Maramureş, premiul al II-lea a fost cîştigat de Cătălina Alexa din Constanţa şi de Sergiu Paul Chirileasa din Piatra Neamţ, iar pe prima treaptă a podiumului au urcat Mădălina Lupu-Popi din Suceava şi Elena Zlativ din Medgidia. Pentru cea de-a doua categorie de vîrstă, 14 – 18 ani ani, la secţiunea Solişti Vocali, juriul a decis ca premiul al III-lea să fie acordat ex-aequo lui Ionuţ Cristian Bogdan din Cumpăna şi Augustin Chinesco din Vîlcea. Premiul al II-lea la aceeaşi categorie de vîrstă a fost obţinut tot ex-aequo de Alina Dorobanţu din Tîrgu Neamţ şi Lucica Bratu din Chişinău, iar Premiul I le-a revenit concurenţilor Mariana Bratu din Chişinău şi Cătălin Badea din Oraviţa. La ultima categorie de vîrstă de la această secţiune (19 - 25 de ani), premiul al III-lea a fost cîştigat de Ana Maria Botezatu din Focşani, premiul al II-lea de Camelia Buşu din Olt şi premiul I de Ionela Brătianu din Tîrgu Neamţ.

În ceea ce priveşte secţiunea Solişti Instrumentişti, la categoria de vîrstă 8 – 13 ani, premiul al III-lea a fost cîştigat de Tîrb Radu din Chişinău, premiul al II-lea de Elena Popvici din Constanţa şi premiul I de Teodora Pavliuc din Constanţa. La categoria de vîrstă 14 – 18 ani, la aceeaşi secţiune, a urcat pe cea de-a III-a treaptă a podiumului Gabriela Tiu din Constanţa, premiul al II-lea a fost obţinut de Sorin Chiper din Chişinău şi premiul I l-a cîştigat Marco Olga din Chişinău. La ultima categorie de vîrstă (19 - 25 de ani), premiul I a fost cîştigat de Demirgean Olteanu din Chişinău.

Trofeul Festivalului Naţional de Folclor pentru Tineri Interpreţi „Dobroge, mîndră grădină” a plecat spre Chişinău, fiind cîştigat de Eugenia Nacu, concurentă la categoria de vîrstă 19 – 25 de ani, la secţiunea Solişti Vocali. „Sînt foarte bucuroasă că am cîştigat acest premiu, pentru că toţi concurenţii au fost foarte buni. Sînt foarte fericită şi mulţumită”, a declarat cîştigătoarea marelui premiu, Eugenia Nacu.

Cele 17 ansambluri folclorice care au fost prezente la festival au fost răsplătite cu diplome de participare, premii de excelenţă şi placheta festivalului. De asemenea, toţi concurenţii au primit diplome de participare. „A fost o ediţie de succes, mai ales că este pentru prima dată cînd organizăm acest festival la Eforie. Copiii au fost minunaţi, mi-au plăcut foarte mult costumele lor şi sper ca anul viitor să avem acelaşi succes”, a concluzionat primarul oraşului Eforie, Ovidiu Brăiloiu.

Taguri articol


12