BILANŢUL CREŞTE Iarna este departe de a se da bătută în Europa, ba chiar îşi va arăta, din nou, colţii la sfârşitul săptămânii, în contextul în care valul de frig s-a soldat deja cu peste 500 de morţi. În Ucraina, unde temperaturile ar putea coborî până la -30 de grade Celsius, autorităţile au încetat să mai comunice noi cifre în fiecare zi, fără a oferi o explicaţie. Ucraina era marţi, când a fost făcut public ultimul bilanţ oficial, cea mai afectată ţară din Europa, cu 135 de decese, dintre care 112 cauzate direct de frig. Strâmtoarea Kerci, ce leagă Marea Neagră de Marea Azov, este complet îngheţată, iar 130 de ambarcaţiuni au rămas blocate, fără ca utilajele de spargere a gheţii să le poată elibera din cauza vremii nefavorabile. În Polonia, în ciuda unei uşoare creşteri a temperaturilor în ultimele două zile, ieri au fost înregistrate alte trei persoane decedate de hipotermie, totalul deceselor ajungând la 77. Italia, unde bilanţul intemperiilor s-a ridicat la 43 de morţi, se pregăteşte pentru un nou val de frig intens şi pentru ninsori, în timp ce armata continua activitatea de deszăpezire a satelor din sudul ţării blocate sub trei metri de zăpadă. Roma s-a confruntat cu cele mai abundente căderi de zăpadă din ultimii 27 de ani, cu straturi de omăt de până la 30 de centimetri în anumite locuri. În Grecia, bilanţul morţilor a ajuns la cinci.
RIDICARE PARŢIALĂ A INTERDICŢIILOR Autorităţile bulgare au ridicat parţial interdicţia de circulaţie a mijloacelor de transport de peste zece tone, dar ninsoarea şi vântul puternic creează în continuare dificultăţi în unele zone. Interdicţia a fost ridicată pe autostrada Trakia; pe autostrada Hemus; pe drumul naţional I-2 Ruse - Varna, Razgrad; pe drumul naţional I-4 Şumen - Tărgovişte; drumul naţional I-5 Ruse - Veliko Tărnovo; drumul naţional I-6 Sofia - Karlovo - Burgas. Rămâne în continuare în vigoare interdicţia pe celelalte drumuri naţionale în regiunile: Ruse, Burgas, Shumen, Razgrad, Silistra, Dobrici, Varna şi Haskovo. Din cauza întreruperii navigaţiei pe Dunăre, liniile de feribot Vidin-Calafat, Oreahovo-Bechet şi Silistra-Călăraşi nu mai funcţionează, traficul fiind direcţionat către podul Ruse-Giurgiu. Regiunile Haskovo, Harmanli, Galabovo, Svilengrad şi Kardjali, din sudul Bulgariei, se confruntă cu un risc crescut de inundaţii la sfârşitul lunii februarie şi începutul lui martie, din cauza topirii zăpezii acumulate. Cetăţenii români aflaţi în trafic pe teritoriul Bulgariei şi care se confruntă cu probleme deosebite sunt sfătuiţi să apeleze telefonul de urgenţă 112 sau, în funcţie de specificul situaţiei, numărul de urgenţă al Ambasadei aflat la dispoziţia cetăţenilor români: 00359884137482.
HAZ DE NECAZ Europenii încep să se resimtă. În oraşul croat Split, numărul record de fracturi a necesitat folosirea în cinci zile a stocurilor de ghips din spital prevăzute pentru doi ani. În Serbia, consumul record de electricitate a determinat autorităţile să atragă atenţia asupra unei posibile viitoare raţionalizări a consumului, inclusiv pentru gospodării. Iar traficul pe Dunăre a fost oprit de-a lungul Serbiei, adică pe aproape 600 de kilometri. În Ungaria, unde 16 persoane au murit de la începutul valului de frig, cei mai săraci se încălzesc cu bancnote. Banca centrală îşi reciclează bancnotele uzate transformându-le în brichete pentru încălzit pe care le oferă celor mai sărace instituţii sociale. În Franţa, unde frigul s-a soldat cu cinci morţi în ultimele zile, acesta a salvat în schimb o viaţă miercuri: un bărbat de 34 de ani a vrut să se sinucidă aruncându-se de pe un pod înalt de trei metri la Mulhouse, însă gheaţa de pe canal era atât de groasă încât nu a cedat sub greutatea bărbatului, iar aceasta a fost numai rănit uşor. În Olanda însă nu a fost suficient de frig: legendara „Cursă a 11 oraşe”, un concurs de patinaj de 200 de kilometri, la care au luat parte mii de persoane pe canalele îngheţate ale provinciei Frise pentru ultima dată în 1997, nu a putut avea loc deoarece gheaţa este pe alocuri prea subţire.
FRIGUL NE FACE MAI BUN Ministrul sârb de Interne, Ivica Dacici, a declarat că numărul infracţiunilor la nivel naţional a scăzut cu 40% de săptămâna trecută, datorită valului de frig şi căderilor masive de zăpadă ce afectează ţara. În aceste ultime zile nu s-a înregistrat niciun furt de maşini, a mai anunţat ministrul. Gerul şi ninsorile au afectat extrem de puternic şi Serbia, unde 12 persoane au decedat şi aproximativ 70.000 sunt izolate de mai multe zile din cauza stratului de zăpadă extrem de mare şi în condiţiile în care temperaturile au atins nivelul de minus 20 de grade Celsius.