Marcând 200 de ani de la naşterea marelui compozitor italian, Festivalul „Giuseppe Verdi\" de la Teatrul Naţional de Operă şi Balet \"Oleg Danovski\" a atins, vineri seară, încă un punct maxim de audienţă, după succesele de casă cu „Traviata\", „Nabucco\" şi „Rigoletto\". Teatrul constănţean a fost pus din nou pe un loc onorabil al hărţii culturale naţionale. După serata lirică de miercuri, spectacolul de vineri s-a ţinut cu „casa închisă\", melomanii din urbe savurând un spectacol de nota... 20.
„Il trovatore\" (titlul original al operei) spune povestea tragică a unei iubiri care aduce aminte de shakespearienii Romeo şi Julieta. Opera, compusă de Giuseppe Verdi, pe un libret de Salvatore Cammarano, scris după tragedia „El trovator” de Antonio Garcia Gutiérrez, a avut premiera la Teatro Apollo din Roma, în ianuarie 1853. La peste 160 de ani de la prima punere în scenă, dramatica expunere a iubirii dintre Manrico şi Leonora s-a reactualizat, la Constanţa, prin motivele universale ale conflictului dintre individ şi destin, luptei disperate în căutarea identităţii şi împlinirii prin jertfa supremă, tratată romantic, în numele dragostei adevărate.
APLAUZE ŞI EMOŢII Trubadurul Manrico îi cucereşte inima Leonorei, dama de onoare a prinţesei de Aragon. El devine rivalul de moarte al Contelui de Luna, iar confruntarea dintre taberele rivale pe care le reprezintă cele două personaje masculine se concentrează scenic într-o rebeliune a sentimentelor, în care mulţimea amplifică tensiunea personajelor-cheie. Aparenta „inactualitate\" a modului în care este rezolvat conflictul - recăpătarea identităţii princiare a lui Manrico, printr-o răsturnare de situaţie surprinzătoare, căreia îi urmează sacrificarea vieţii pentru iubire - s-au dovedit a fi elementele de impact maxim la public. Totodată, surprinzătoare a fost şi prezenţa în sală a multor tineri, care se află la primele lor experienţe fundamentale în dragoste, astfel că „Trubadurul\" poate fi luat, pentru ei, şi ca o lecţie de demnitate umană, pe lângă cea de iubire desăvârşită.
Pe durata a peste două ore şi jumătate de spectacol, „Trubadurul\" lui Verdi a adus pe scenă nume importante ale teatrului de operă românesc: Iordache Basalic din Bucureşti, Elena Rotari, Stelian Negoescu din Craiova, Constantin Acsinte, Ionela Duma, Doru Iftene şi Marius Eftimie.
Sub bagheta lui Gheorghe Stanciu, orchestra simfonică a prestat ireproşabil, iar îmbinarea dintre interpretarea scenică şi muzică a declanşat, repetat, ropote de aplauze. Receptarea festivalului de la malul mării s-a bucurat de articole elogioase în mass-media locală şi naţională.
Duminică, a avut loc reprezentaţia operei „Otello\", iar în continuarea festivalului, pe parcursul acestei săptămâni, se desfăşoară ultimele spectacole. Astfel, vineri, de la ora 19.00, publicul este aşteptat la un „Bal mascat”, iar duminică, tot de la ora 19.00, în reprezentaţia finală, publicul este invitat să se delecteze cu „Aida\", o autentică dramă romantică, operă de apogeu a geniului lui Giuseppe Verdi.