Mătreaţa este deosebit de neplăcută şi, cu toate că iniţial se credea că apare din cauza igienei necorespunzătoare, specialiştii au constatat că aceasta apare în special din cauza factorilor genetici.
Cercetătorii americani au identificat câteva modalităţi simple dar eficiente de evitare a apariţiei mătreţii, pe primul loc situându-se utilizarea unui şampon hidratant, care nu usucă pielea capului, de preferinţă dintre cele comercializate în farmacii. În cazul în care mătreaţa este deja prezentă, medicii recomandă spălarea zilnică a capului cu acest tip de şampon, până la dispariţia completă a mătreţii.
De asemenea, cercetătorii consideră că hidratarea pielii capului se realizează pe baza unor suplimente alimentare pe bază de ulei de primulă, care asigură necesarul de acid gamma-linolenic. Acest acid este greu de obţinut printr-o dietă obişnuită dar ajută la menţinerea sănătăţii pielii şi părului. Un tratament de 500 de miligrame de ulei de primulă administrat de două ori pe zi, timp de şase până la opt săptămâni, face minuni pentru ten şi păr. După această perioadă, cantitatea administrată se reduce la jumătate. Uleiul de primulă este o importantă sursă de acizi graşi nesaturaţi, foarte importanţi pentru funcţionarea normală a organismului. Stimulează arderea grăsimilor saturate, ajută la reducerea depozitelor adipoase şi la prevenirea aterosclerozei, contribuind în acest fel şi la reducerea în greutate. Ajută la prevenirea şi reglarea tulburărilor hormonale, contribuind la prevenirea tumorilor de sân. Uleiul de primulă îmbunătăţeşte calitatea pielii şi unghiilor şi reduce apariţia şi întinderea eczemelor şi a altor boli de piele. În magazinele de specialitate se găsesc şi comprimate cu ulei de primulă, care trebuie administrate câte unul pe zi.
Consumul de peşte bogat în Omega 3, cum ar fi somonul, sardelele sau macroul, ajută şi el în combaterea mătreţii, au mai atras atenţia cercetătorii americani.