Orezul risotto este foarte gustos, poate fi consumat simplu sau poate reprezenta garnitură pentru alte preparate. Pentru început, dacă vrei să găteşti corect o porţie de risotto, este important să ştii că trebuie să se elimine cât mai mult amidon în timpul preparării termice. În acest fel, nu va mai fi necesar să adaugi foarte mult unt sau parmezan. Aceste două ingrediente trebuie adăugate doar pentru gust. În primul rând, e necesar să pui orez risotto într-o cană şi să-l speli bine. Pasul următor este să alegi o tigaie potrivită, astfel încât să încapă tot orezul. Adaugă câteva picături de ulei de măsline, orezul, iar apoi o ceapă albă, pe care ai tocat-o mărunt. Separat, pregăteşte puţin unt, parmezan şi un pahar de vin alb. După ce tigaia începe să se încingă, iar orezul începe să fiarbă, adaugă treptat câteva căni de apă (două sau trei căni de apă, dar ai grijă să le adaugi pe măsură ce orezul absoarbe din cantitatea de apă deja existentă în tigaie). Multe persoane folosesc supă de legume la prepararea orezului, dar, dacă poţi, este recomandat să foloseşti doar apă. Când apa începe să fiarbă, poţi să adaugi o lingură de unt şi să amesteci până când se topeşte. Asigură-te că este suficientă apă în tigaie, pentru că ajută la eliminarea amidonului din orez. Adaugă câteva linguri de vin alb şi lasă orezul să fiarbă în continuare. Este recomandat să aştepţi aproximativ 18 minute, timp în care trebuie să amesteci cu o lingură de lemn. Totul trebuie preparat la foc scăzut. La final, poţi să mai adaugi o cană de apă şi să laşi orezul să fiarbă până când crezi că nu a mai rămas foarte mult amidon şi până când consideri că orezul conţine suficientă apă încât să nu se lipească de tigaie. Amestecă în continuare, timp de 15 minute, după care adaugă puţină sare. Poţi să mai ţii tigaia pe foc câteva minute sau până când te asiguri că orezul este fiert. Orezul risotto trebuie să nu conţină foarte multă apă, dar, în acelaşi timp, trebuie să aibă un aspect cremos în momentul în care îl serveşti. Înainte de servire, poţi să adaugi câteva picături de vin alb şi puţin parmezan ras.