Ştiţi vorba aceea cu omul înţelept care îşi face vara sanie şi iarna car? Acesta este, potrivit zicalei româneşti, președintele american, Donald Trump, care a participat miercuri seară la un dineu de strângere de fonduri pentru campania sa viitoare în vederea unui nou mandat și în favoarea Partidului Republican. Chiar dacă următoarele alegeri prezidențiale nu vor avea loc decât peste 1.200 de zile, Trump se pregăteşte din timp. Aşa gravă să fie situaţia?
Evenimentul, de la care se aștepta strângerea a circa 10 milioane de dolari, a avut loc chiar la Trump International Hotel, foarte aproape de Casa Albă, ceea ce a sporit îngrijorările privind un posibil conflict de interese. Protestatarii prezenți în fața hotelului, purtând pancarte pe care scria „Servicii de sănătate, nu tăieri de taxe”, l-au întâmpinat pe Trump cu strigăte de „Rușine!”, iar reporterilor li s-a interzis accesul la strângerea de fonduri.
Deși nu s-au scurs decât cinci luni de la învestirea în funcție a lui Trump, Casa Albă nu face niciun secret din ambițiile lui pentru un al doilea mandat, în 2020: „Bineînțeles că va candida pentru realegere”, a declarat purtătoarea sa de cuvânt Sarah Huckabee Sanders, întrebată despre subiect. „Deocamdată, se concentrează pe programul său, pe alegerile (legislative) de la jumătatea mandatului și pe strângerea de fonduri pentru partidul său, nimic anormal, după părerea mea, pentru un președinte”, a ținut ea să adauge.
De altfel, însuși Donald Trump s-a referit de mai multe ori la proiectele sale pentru următorii „opt ani”.
Biletul de intrare la dineul de miercuri seară a fost de 35.000 de dolari, cu posibilitatea de finanțare în limita a 100.000 de dolari pentru un statut de donator privilegiat. Nu toți banii strânși vor merge însă spre campania din 2020 a lui Trump, o parte din ei urmând să se îndrepte spre alte proiecte ale Partidului Republican. Chiar dacă este în mod constant criticată, participarea unui președinte în funcție la strângeri de fonduri - pentru campania proprie sau pentru partid - se înscrie în ultimele decenii în peisajul politic american, atât la democrați, cât și la republicani. Cu toate acestea, este neobișnuit ca un președinte să înceapă strângerea de fonduri atât de devreme în timpul mandatului.
De această dată, amestecul între cariera politică a lui Donald Trump și imperiul său imobiliar ridică și alte întrebări, donatorii bogați participanți la dineu contribuind, prin prezența lor, și la dezvoltarea acestui imperiu. Aproape 200 de membri democrați ai Congresului au depus o plângere în justiție, acuzându-l pe Trump că profită de funcția prezidențială pentru a obține câștiguri financiare din străinătate prin imperiul său imobiliar. O plângere similară, înaintată de statul Maryland (est) și de capitala Washington, subliniază de altfel că Trump International Hotel face concurență neloială hotelurilor vecine și că Donald Trump se face vinovat de conflict de interese permanent, pentru că nu s-a distanțat suficient de grupul său de afaceri. Reclamanții mai arată, de pildă, că delegații străine au preferat să se cazeze la Trump International Hotel din Washington, că guverne străine au decis să cumpere ori să închirieze imobile construite de grupul Trump sau că autoritățile chineze au înregistrat mărci aparținând lui Trump.