Trump aruncă în aer Orientul Mijlociu

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Izbucnește un nou război israelo-arab?

Trump aruncă în aer Orientul Mijlociu

Externe 06 Decembrie 2017 / 14:58 2606 accesări
Donald Trump subminează procesul de pace din Orientul Mijlociu, mutând ambasada SUA din Israel la Ierusalim

Donald Trump subminează procesul de pace din Orientul Mijlociu, mutând ambasada SUA din Israel la Ierusalim

Decenii de eforturi pentru găsirea unei rezolvări a conflictului israelo-palestinian vor fi aruncate la "groapa de gunoi" a istoriei de către cel mai controversat președinte american din toate timpurile. În ciuda avertismentelor primite din întreaga lume, Donald Trump, a anunțat, miercuri seara, recunoașterea Ierusalimului drept capitală a Israelului și va ordona începerea procesului de mutare, de la Tel Aviv în acest oraș, a ambasadei americane, au indicat înalți oficiali ai guvernului SUA, care au dorit să-și păstreze anonimatul. "Pe 6 decembrie 2017, președintele Trump recunoaște Ierusalimul drept capitala Israelului. Președintele își ține o promisiune centrală a campaniei sale, promisiune care a fost făcută de numeroși candidați la președinție", a dezvăluit, miercuri, un oficial al administrației, evidențiind recunoașterea unei realități deopotrivă istorice și contemporane. În sprijinul raționamentului său, acesta a subliniat că întârzierea recunoașterii Ierusalimului drept capitală nu a ajutat cu nimic, timp de peste două decenii, ajungerea la pace. Dacă președintele american, care se laudă în mod regulat cu talentele sale de negociator, rămâne determinat să ajungă la un acord de pace durabil între israelieni și palestinieni, ecuația se anunță de acum înainte teribil de complicată. Totuși, Trump nu va fixa calendarul acestei mutări care ar urma să dureze ani, odată cu necesitatea de a găsi o locație, de a finanța și a construi un nou sediu. Israelul consideră Orașul Sfânt drept capitala sa eternă și reunificată, dar palestinienii spun că Ierusalimul de Est trebuie să fie capitala statului la care ei aspiră. Comunitatea internațională nu a recunoscut niciodată Ierusalimul drept capitală a statului evreu, nici anexarea părții sale estice în 1967.

AVERTIZĂRI DIN LUMEA MUSULMANĂ

Veștile au provocat o reacție dură din partea țărilor arabe, care au avertizat în privința unei escaladări a violențelor în Orientul Mijlociu. În cursul unui dialog telefonic, președintele palestinian, Mahomoud Abbas, a avut un mesaj clar pentru Trump, punând accent asupra "consecințelor periculoase ale unei asemenea decizii asupra procesului de pace, securității și stabilității în regiune și în lume". Regele Salman al Arabiei Saudite a avertizat Washingtonul că o asemenea decizie riscă să provoace mânia musulmanilor. "Este un pas periculos", a spus monarhul saudit. "Domnule Trump, Ierusalimul este o linie roșie pentru musulmani", a atenționat liderul turc, Recep Tayyip Erdogan. Iordania, custodele locurilor sfinte musulmane de la Ierusalim, a pus în gardă față de un demers cu consecințe grave și față de riscurile de escaladare a situației.

Și în Europa există multe semne de întrebare în privința acestei situații. Președintele francez, Emmanuel Macron, și-a exprimat preocuparea față de decizia președintelui american. "Tot ceea ce contribuie la stimularea crizei este contraproductiv în acest moment", a apreciat și ministrul german de Externe, Sigmar Gabriel. Dovadă a tensiunii pe care așteptarea acestei decizii o suscită în regiune, Statele Unite au interzis angajaților guvernului american orice deplasare personală în Orașul Vechi din Ierusalim.



12