Trump cere statelor membre ale OPEC să scadă preţul la petrol

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Trump cere statelor membre ale OPEC să scadă preţul la petrol

Externe 05 Iulie 2018 / 17:26 691 accesări

Preşedintele american Donald Trump a cerut din nou statelor membre ale Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol - OPEC - scăderea preţurilor la petrol, la doar patru zile de la lansarea pe Twitter a informaţiei cu privire la o solicitare similară făcută regelui saudit, informează Mediafax, potrivit stiripesurse.ro. „Monopolul OPEC trebuie să-şi aducă aminte că preţul benzinei a crescut şi că face foarte puţin să ajute. Cel mult, cresc preţurile, în timp ce Statele Unite apară majoritatea membrilor săi în schimbul unor costuri foarte mici. Asta trebuie să fie o stradă cu două direcţii. Reduceţi preţurile acum!”, a declarat Donald Trump pe Twitter.

Declaraţia, făcută tot pe Twitter, vine în contextul în care preţul barilului nu a scăzut ca urmare a întâlnirii OPEC+ şi a deciziei de suplimentare a producţiei ce a rezultat în urma ei. Dimpotrivă, preţurile au crescut. În pieţe, preţul unui baril de petrol West Texas Intermediate (WTI) este de aproximativ 74 de dolari, puţin mai mare decât în urma primului mesaj de pe Twitter, de duminică. Atunci, barilul WTI era cotat la 73 de dolari. Este, de asemenea, şi mai mare cu aproximativ şapte dolari decât înainte de întâlnirea OPEC+.

Preţul unui baril Brent se situează în jurul cifrei de 77,8 dolari, similară cu cotaţia de luni, de 78 de dolari şi doar cu puţin peste cea de dinainte de întâlnirea OPEC+. Aceste evoluţii au venit în ciuda asigurărilor date de Arabia Saudită cu privire la posibilitatea creşterii producţiei sale la două milioane de barili pe zi, în situaţia în care acest lucru va fi necesar, pentru a compensa scăderile de producţie din Venezuela şi Iran. Declaraţia a mai venit şi în contextul apropierii alegerilor de la mijlocul mandatului lui Donald Trump, din luna noiembrie, preţul petrolului urmând a fi unul dintre factorii cu potenţial de influenţare a rezultatului.

În urmă cu aproape două săptămâni, OPEC+ a decis suplimentarea producţiei zilnice un milion de barili - începând cu luna iulie -, însă ea nu ar fi în măsură să acopere întreg deficitul din piaţă, estimat la aproximativ 2,8 milioane de barili de petrol. O suplimentare de un milion de barili ar scădea, într-adevăr, deficitul la 1,8 milioane de barili, dar la care s-ar mai adăuga, ulterior, şi scăderea producţiei zilnice de petrol iranian - estimată de unii specialişti la 500.000 de barili. Practic, în câteva luni, odată cu intrarea in vigoare a sancţiunilor americane impuse Iranului, deficitul de petrol ar putea creşte la aproximativ 2,3 milioane de barili.

Taguri articol


12