Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a spus despre liderul nord-coreean, Kim Jong-Un, că este "un nebun cu arme nucleare", în cursul unei convorbiri cu șeful statului filipinez, Rodrigo Duterte, potrivit presei americane, informează site-ul postului France 24. Convorbirea telefonică între cei doi lideri, care a avut loc pe data de 29 aprilie, a fost catalogată drept "o conversație foarte prietenoasă" de Casa Albă. Câteva zile mai târziu, președintele american a afirmat că ar fi "onorat" să se întâlnească cu Kim Jong-Un. Totuși, în conversația cu Duterte, Trump a sugerat că există posibilitatea unei escaladări a situației din Peninsula Coreea. "Nu putem să-l lăsăm să facă ce vrea pe acest nebun cu arme nucleare. Avem mult mai multă putere de foc, mult mai mult decât are el, de douăzeci de ori - dar nu vrem să o folosim", a declarat președintele american, făcând referire și la cele două submarine nucleare trimise în zonă de Pentagon.
Publicațiile „The Washington Post“ și „The Intercept“ au publicat conținutul conversației între cei doi lideri. Trump s-a referit și la speranțele sale că Beijingul va reuși să elimine amenințarea reprezentată de programul nuclear nord-coreean. "Sper că Beijingul va rezolva problema (...) Însă dacă China nu o face, atunci o vom face noi", a mai afirmat liderul de la Casa Albă. Generalul Vincent Stewart, directorul Agenţiei pentru Informaţii Militare din Statele Unite, a declarat recent că regimul de la Phenian se află într-un proces ireversibil de a dezvolta rachete cu focoase nucleare care ar putea atinge teritoriul continental american.
La jumătatea lunii mai, Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică, proiectilul căzând în Marea de Est (Marea Japoniei), la o distanţă de circa 700 de kilometri. Racheta a fost lansată din regiunea nord-coreeană Kusong, situată la nord-est de oraşul Phenian, unde în trecut au fost testate proiectile cu rază medie de acţiune. Potrivit unor surse nipone, racheta a zburat circa 30 de minute, prăbuşindu-se în Marea de Est (Marea Japoniei), la o distanţă de aproximativ 700 de kilometri. Dată fiind distanţa străbătută de rachetă, testul balistic pare să fi fost un succes.