Președintele american, Donald Trump, a început vineri un turneu de zece zile în Asia, care cuprinde vizite în cinci țări, Japonia, Coreea de Sud, China, Vietnam și Filipine, cu un obiectiv clar: să obțină susținerea liderilor din această regiune pentru o acțiune dură împotriva Coreei de Nord. "Președintele apreciază că timpul se scurge și va cere tuturor țărilor să facă mai mult. China face clar mai mult. Dar este evident că nu este suficient până când nu ajungem la denuclearizare. China este conștientă că problema nu este de a face un serviciu Statelor Unite", a subliniat generalul H.R. McMaster. Hotărât să izoleze regimul nord-coreean, Trump a anunțat că SUA sunt dispuse să se apere și să-și apere aliații, folosind toate mijloacele de care dispun.
Pentru a pune și mai multă presiune, președintele american a avertizat că Japonia ar putea lua lucrurile în propriile mâini, dacă amenințarea reprezentată de Coreea de Nord nu va fi rezolvată. "Japonia este o națiune războinică și spun Chinei că veți avea o problemă foarte curând cu Japonia, dacă veți lăsa să continue ce se întâmplă în Coreea de Nord", a explicat Trump. Declarația sa vine în contextul în care premierul nipon, Shinzo Abe, dorește să amendeze Constituția pacifistă, dictată în 1947 de SUA, după predarea Japoniei la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, pentru a menționa în mod clar existența unei armate naționale.
Și China pare să se ralieze, Zheng Zeguang, adjunct al ministrului de Externe, confirmând că problema nucleară nord-coreeană va fi un subiect important pe agenda întâlnirii dintre Trump și președintele Xi Jinping, din cursul săptămânii viitoare. "China se opune ferm unui conflict în Peninsula Coreea și crede că folosirea forței nu este calea corectă de a soluționa problema", a subliniat Zeguang, adăugând că țara sa și SUA au un interes comun în menținerea păcii și a stabilității în regiune.
De partea cealaltă, autoritățile de la Phenian au protestat vineri după ce mai multe bombardiere americane au participat la un exercițiu militar în zona Peninsulei Coreene, cu câteva zile înaintea vizitei președintelui SUA, Donald Trump, în Coreea de Sud. Bombardierele B-1B au simulat un atac nuclear surpriză având ca țintă Coreea de Nord, a relatat agenția de presă nord-coreeană KCNA, care a acuzat Washingtonul că încearcă să pornească un război nuclear. Într-o declarație citată de presa americană, Forțele Aeriene ale SUA au confirmat exercițiile militare, precizând că bombardierele au decolat de pe insula americană Guam, situată în Oceanul Pacific, și că acestora li s-au alăturat avioane de vânătoare japoneze și sud-coreene. O purtătoare de cuvânt a Forțelor Aeriene americane a declarat pentru CNN că prezența bombardierelor americane în regiunea Peninsulei Coreene fusese planificată cu mai mult timp înainte și nu reprezintă un răspuns la vreun eveniment actual.