Trupele ruse încep astăzi retragerea din Georgia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Trupele ruse încep astăzi retragerea din Georgia

Externe 18 August 2008 / 00:00 706 accesări

Rusia va începe, astăzi, retragerea trupelor care ocupă în prezent mai bine de o treime din teritoriul Georgiei. Este promisiunea făcută de preşedintele Dmitri Medvedev, omologului său francez, Nicolas Sarkozy. Ministerul de Externe de la Tbilisi a publicat un nou bilanţ al victimelor. Numărul răniţilor georgieni este de 479, dintre care o treime sînt civili. Bilanţul victimelor prezentat de Moscova, incluzînd soldaţii şi civilii oseţi ucişi de trupele georgiene rămîne neschimbat: 1600 de morţi. În acest timp, acalmia rămîne tensionată în Gori, unde trupele ruse nu permit poliţiştilor georgieni să preia controlul asupra oraşului, pe motiv că ”situaţia este sub control”. Ministerul Apărării de la Moscova s-a mulţumit să anunţe că trupele nu sînt încă pregătite pentru retragere şi că o vor face cînd trupele de menţinere a păcii, tot ruse, vor ocupa poziţiile din zona-tampon.

”Abhazia şi Osetia de Sud fac parte şi trebuie să continue să facă parte din Georgia”, a declarat George W. Bush, aflat la ranch-ul său de la Crawford, în Texas. ”Nu e loc pentru discuţii în ceea ce priveşte statutul celor două teritorii separatiste”, a declarat preşedintele american, care a găzduit o reuniune cu principalii responsabili din domeniul securităţii. Preşedintele SUA consideră că se poate vorbi despre unele progrese în criza georgiană. ”Acceptarea de către Rusia a planului de pace cu Georgia este o sursă de speranţă”, a afirmat şeful Casei Albe, după ce a primit-o la Crawford pe Condoleezza Rice, secretarul de Stat, pentru a-i prezenta raportul despre vizitele sale la Paris şi Tbilisi, în urma cărora l-a determinat pe preşedintele georgian să semneze, vineri, planul de pace propus de Franţa şi acceptat de Moscova. ”Acum trebuie ca Rusia să onoreze acordul şi să-şi retragă trupele”, a adăugat preşedintele american. Secretarul de Stat, Condolezza Rice a întărit mesajul lui Bush, somînd Rusia, din nou, să-şi retragă de urgenţă trupele din Georgia. De partea cealaltă, ministrul de Externe de la Moscova, Serghei Lavrov, are însă o altă viziune asupra păcii şi susţine că documentul nu fixează un termen al retragerii, iar preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, care a mediat acordul, a explicat că trupele ruseşti sînt, într-adevăr, autorizate să pătrundă şi să staţioneze zece kilometri pe teritoriul Georgiei. Preşedintele Dmitri Medvedev a semnat, la Kremlin, armistiţiul mediat de preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy. Teoretic, în aceste condiţii trupele ruse ar trebui să înceapă retragerea din Georgia. Pe front, trupele ruse nu dau niciun semn că se pregătesc de retragere, ba chiar îşi întăresc poziţiile pe teritoriul georgian, sporind măsurile de securitate. Jafurile şi atacurile comise de soldaţii ruşi continuă, spun oficialii georgieni. Drumul spre Gori a fost blocat, sîmbătă, de vehicule militare. Soldaţii ruşi nu i-au lăsat să treacă decît pe georgienii refugiaţi din zona ocupată. Acordul de încetare a focului semnat de preşedintele rus pare să nu conteze prea mult pentru separtiştii abhazi. Potrivit ministerului georgian de Externe, mai multe grupuri de rebeli sprijiniţi de forţele ruse au preluat controlul a 13 sate georgiene şi a unei hidrocentrale electrice. Nu există pînă acum nicio explicaţie legală pentru care armata a înaintat încă 25 de kilometri. Sînt însă zvonuri că ruşii consideră că în dreptul localităţii Kaspi se află graniţa dintre Osetia de Sud şi Georgia. Dacă se întîmplă aşa şi dacă ruşii trasează aici o nouă graniţă, atunci, Georgia va pierde o bucată importantă din teritoriul său. De la Kaspi spre Tbilisi, drumul este controlat de armata georgiană. Aviaţia rusă a incendiat sîmbătă şi un parc natural georgian. Celebrul Parc Natural din defileul Borjomi era în flăcări, sîmbătă, după un bombardament al aviaţiei ruse, a anunţat Ministerul georgian de Externe.

În timp ce comunitatea internaţională aşteaptă semnele retragerii ruse din Georgia, Ministerul rus al Apărării a anunţat că ”Georgia plănuieşte un act provocator major în oraşul georgian Gori”. Un purtător de cuvînt al ministerului a precizat că Georgia formează bande de mercenari din georgieni, ucraineni şi ceceni, care vor primi uniforme ruseşti. Comentariile sale nu au putut fi verificate şi au fost respinse de autorităţile de la Tbilisi.

Angela Merkel a dat asigurări, la Tbilisi, că Georgia va fi membră a NATO

”Georgia va fi membră a NATO”, a declarat, ieri, la Tbilisi, cancelarul german, Angela Merkel, în condiţiile în care unii comentatori au spus că actuala ofensivă rusă împotriva fostei republici sovietice se explică şi prin refuzul Alianţei de a considera statul caucazian candidat oficial la aderare. Germania şi Franţa au fost principalele două ţări care au împiedicat un consens la summit-ul NATO din aprilie, pentru a acorda Planul de acţiuni în vederea aderării (MAP, o anticameră a aderării la NATO) pentru Georgia şi Ucraina. Germania îşi motiva împotrivirea pentru candidatura Georgiei tocmai prin conflictele care mocneau pe teritoriul ei în regiunile separatiste proruse Abhazia şi Osetia de Sud. Cinci luni mai tîrziu, încercarea Georgiei de a recîştiga prin forţă controlul asupra teritoriului separatist Osetia de Sud s-a soldat cu o intervenţie rusă pe care mulţi o consideră disproporţionată. Chestiunea acordării MAP urmează să fie reexaminată în decembrie, de cele 26 de ţări membre ale Alianţei, dar, dată fiind opoziţia Moscovei, analiştii sînt de părere că Georgia a pierdut această perspectivă. Cancelarul german a mai spus duminică, la Tbilisi, că trupele ruse nu se retrag din Georgia cu rapiditatea pe care o spera şi a cerut Moscovei să-şi accelereze retragerea. Merkel, care vineri s-a întîlnit, la Soci, cu preşedintele Dmitri Medvedev, a avertizat Moscova că ”întreaga lume este cu ochii pe Rusia, iar retragerea trupelor ar fi o chestiune de credibilitate”.



12