Trupul neînsufleţit al lui Ştefan Iordache, depus la Teatrul Naţional Bucureşti

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Trupul neînsufleţit al lui Ştefan Iordache, depus la Teatrul Naţional Bucureşti

Cultură 16 Septembrie 2008 / 00:00 684 accesări

Trupul neînsufleţit al lui Ştefan Iordache va fi depus, astăzi, între orele 9.00 şi 13.00, în foaierul Sălii Mari a Teatrului Naţional Bucureşti (TNB). „O veste cumplită s-a abătut în zi de duminică şi de sărbătoare, Înălţarea Sfintei Cruci, asupra teatrului românesc. Ştefan Iordache, marele artist Ştefan Iordache, a încetat din viaţă\", spune un comunicat al instituţiei de spectacole. „Suferea de mai multă vreme de o boală incurabilă, dar, cu o demnitate, cu o nobleţe şi cu o discreţie absolute, a sfidat suferinţa, a urcat pe scenă şi s-a dăruit publicului cu energia omului aflat în cea mai bună formă\", transmite instituţia condusă de Ion Caramitru. Ultimul rol al lui Ştefan Iordache a fost cel al prinţului Potemkin din „Ecaterina cea Mare\" de George Bernard Shaw, pe scena Teatrului Naţional.

Trupul neînsufleţit al actorului Ştefan Iordache, care a murit, duminică dimineaţa, într-o clinică din Viena, a fost adus în ţară cu o aeronavă, ieri seară.

Ştefan Iordache a murit duminică dimineaţa, la un spital din Viena, în urma unui stop cardio-respirator. Înmormîntarea va avea loc mîine, în satul Gruiu, unde Iordache avea o casă de vacanţă.

Săptămîna trecută, actorul a fost internat la Spitalul Elias, iar familia a solicitat conducerii spitalului confidenţialitate asupra stării de sănătate a artistului. Vineri, Ştefan Iordache a fost transportat la o clinică din Viena, unde a încetat din viaţă „după o grea suferinţă\", duminică, ora 9.00 (10.00, ora României), potrivit medicilor.

Actorul Ştefan Iordache, care avea 67 de ani, s-a născut pe 3 februarie 1941, la Calafat. Actorul şi-a început cariera în cinematografie în 1963 şi a jucat în aproape 30 de filme. Unul dintre rolurile memorabile ale acestuia este cel al lui Victor Petrini, din filmul „Cel mai iubit dintre pămînteni\" (1993), după romanul omonim al lui Marin Preda, în regia lui Şerban Marinescu. Unul dintre primele filme în care a jucat a fost „Dimineţile unui băiat cuminte\"(1966), în regia lui Andrei Blaier. Au urmat „Bietul Ioanide\" de Dan Piţa, în 1980, „De ce trag clopotele, Mitică?\" de Lucian Pintilie (1981), în care a jucat alături de Gheorghe Dinică, Răzvan Vasilescu şi Mircea Diaconu. Iordache a mai jucat în „Concurs\" (1982) de Dan Piţa, „Ciuleandra\" (1985) de Sergiu Nicolaescu, „Glissando\" (1985) de Mircea Daneliuc şi „Ticăloşii\" (2007), în regia lui Şerban Marinescu. Artistul a primit Premiul de Excelenţă în Cinematografia Românească în 2006, în cadrul celei de-a cincea ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania.

Ştefan Iordache a mai jucat, de asemenea, pe scenele mai multor teatre, precum Nottara, Teatrul Mic şi Teatrul Naţional din Craiova. A colaborat, de-a lungul timpului, cu regizori precum Cătălina Buzoianu şi Silviu Purcărete. Pasionat de muzică, actorul şi-a lansat propriul album, „Magazinul Meu de Vise\", în 2007. De asemenea, a colaborat cu Gheorghe Dinică şi Nelu Ploieşteanu la albumul „Cîntece de petrecere\" (2003). În plus, el a mai realizat duete cu Sanda Ladoşi pe albumul cîntăreţei, „Nu mă iubi\" (1997).



12