Tsunami către România (II)

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Editorial

Tsunami către România (II)

Eveniment 05 Martie 2011 / 00:00 833 accesări

Pentru editorialul început în numărul trecut, pe care vreau să îl continui acum, un cititor m-a acuzat, în ediţia on-line a Telegrafului de ieri, că aş construi \"scenarii alarmiste\"... Haideţi să vedem astăzi cât de \"alarmist\" sunt!

Deşi barilul de petrol a scăzut cu aproape un eurocent, acum două zile, în urma anunţului făcut de Arabia Saudită că îşi va suplimenta extracţia de ţiţei, pentru a suplini penuria de pe piaţa internaţională, situaţia din momentul de faţă arată cam în următorul fel. Din cauza războiului civil din Libia, autorităţile de la Tripoli au sistat total livrările de petrol. În Irak, dacă aţi fost atenţi, atentatul de săptămâna trecută a oprit funcţionarea celei mai mari rafinării, ceea ce a redus producţia totală de petrol cu aproape un sfert. America şi întreaga Europă stau acum cu ochii pe Algeria, unul dintre importanţii producători de petrol din nordul Africii, deoarece GIA (Grupul Islamic Armat) din ţară şi-a anunţat în mod public intenţia de a încerca să răstoarne Guvernul de la Alger. Dacă v-aţi fi uitat şi la alte posturi de televiziune, în afară de cele româneşti, aţi fi aflat că în Statele Unite ale Americii se discută deja despre utilizarea resurselor strategice autohtone de ţiţei, în caz de nevoie, iar în câteva oraşe mai mici, fără pondere industrială, din Franţa şi Germania a început să se găsească benzină mai greu, pentru că toate companiile de distribuţie a petrolului pun accentul pe aprovizionarea marilor oraşe, care sunt şi centre industriale. În ediţia electronică a ziarului \"Financial Times\" de ieri am citit o estimare cam sumbră conform căreia, dacă războiul civil din Libia continuă şi izbucneşte un conflict asemănător şi în Algeria, atunci producţia mondială de petrol va scădea, în următoarele câteva luni, de la cinci milioane de barili pe zi până la aproape două milioane zilnic! Ce înseamnă asta?

Dacă după numai două luni de revolte sociale în lumea arabă barilul de petrol a ajuns la 130 de dolari, adică s-a scumpit cu 20%, este evident că scăderea şi mai mare a producţiei mondiale, scrie prestigiosul cotidian britanic, ne va întoarce la situaţia pe care am traversat-o în timpul primului război din Golf. Atunci, barilul s-a scumpit cu 130%, însă plecând de la un preţ mult mai mic decât acum! Dacă astăzi s-ar repeta acelaşi fenomen, barilul de petrol ar putea ajunge până la 220 de dolari, ceea ce, în România, asta ar însemna circa 12 lei pe litrul de benzină... Vă daţi seama ce inflaţie halucinantă ar provoca o asemenea scumpire a benzinei?! Unde mai pui că întâlnirea la vârf a primelor 20 de state industrializate din lume (G20), încheiată recent, a atras deja atenţia că omenirea se apropie de o criză alimentară fără precedent, criză pe care scumpirea petrolului ar risca să o facă de-a dreptul devastatoare! Aşadar, sunt eu, oare, \"alarmist\"?...

Şmecheria, dacă pot să mă exprim aşa, este că astfel de informaţii extrem de grave şi importante nu sunt interesante pentru tabloidele din România sau pentru jurnalele de ştiri ale televiziunilor care vor să facă \"rating\". La noi, lumea este curioasă ce amănunte scandaloase au mai apărut în cazul divorţului soţilor Columbeanu sau de ce suferă de claustrofobie Bercea Mondial?! Vă spun eu de ce: stă în celulă şi se sufocă de ciudă când îşi aminteşte câte kilograme cântărea colierul de aur pe care i l-a dat cadou degeaba, în 2009, soţiei lui Traian Băsescu!... Aşa vă place presa?



12