Poliția Română vă recomandă să fiți atenți la „prieteniile“ online pe care copiii dumneavoastră le întrețin. Încercați să cunoașteți programele și aplicațiile folosite de ei pe dispozitivele de accesare a internetului.
Pentru a diminua eventualele pericole, părinții trebuie să țină cont de următoarele aspecte:
- să comunice deschis cu copiii despre internet, despre beneficiile și pericolele existente în lumea virtuală. Copilul trebuie să știe că poate discuta cu părinții despre orice aspect întâlnit în lumea virtuală.
- să fie atenți la „prieteniile“ online pe care le întrețin, să cunoască programele și aplicațiile folosite de copii pe dispozitivele de accesare a internetului.
Și copiii trebuie să fie atenți la următoarele aspecte, atunci când accesează internetul:
- să nu ofere persoanelor cunoscute pe internet informații personale despre ei sau familie (cum ar fi numele, vârsta, CNP-ul, numărul de telefon, fotografii, adresa, școala la care învață). Dacă anumite persoane insistă să afle aceste detalii, să-și anunțe imediat părinții, căci este foarte probabil că au intenții necurate.
- prietenii din mediul online trebuie să fie doar cei pe care îi cunosc în realitate. Să nu se întâlnească direct cu o persoană cunoscută pe internet! Să nu folosească telefonul personal pentru a suna pe cineva cunoscut pe internet!
Să nu spună parola de la e-mail altor persoane în afara părinților.
- să nu uite că nu tot ceea ce vede sau citește pe internet este adevărat! Informațiile aflate pe o pagină web pot fi postate de oricine, multe din ele fiind neverificate sau eronate. De asemenea, fotografiile sau filmele pot fi modificate pe calculator și pot înfățișa situații care nu s-au petrecut niciodată.
- în cazul în care primește pe e-mail mesaje de la persoane necunoscute, să nu le deschidă. Să nu acceseze link-uri sau atașamente primite odată cu astfel de mesaje.
- dacă cineva îl face să se simtă inconfortabil pe internet, poate oricând să renunțe la comunicarea cu acea persoană. Nu este obligat să stea pe internet mai mult decât consideră și nici să suporte ceea ce îi provoacă neplăcere sau teamă; poate oricând să îi scoată de pe lista de contacte pe cei cu care nu vrea să mai comunice!
- să ceară ajutorul, în orice situație, persoanelor în care are încredere - poliție, părinți, profesori sau prieteni apropiați!