Tuberculoza (TBC) este o boală infecțioasă cu potențial grav care afectează, în majoritatea cazurilor, plămânii. Deși ajunsese o boală rară în țările dezvoltate, tuberculoza a redevenit o problemă de sănătate publică în ultimele decenii, odată cu răspândirea HIV, virus care afectează imunitatea și expune organismul infecțiilor. În România, tuberculoza a fost mereu o boală care a afectat un număr mare de persoane. Și în prezent prevalența bolii este ridicată în raport cu media europeană [1]. Tuberculoza rămâne, așadar, o amenințare, în special în contextul dezvoltării rezistenței la antibiotice. În rândurile care urmează îți prezentăm tot ce trebuie să știi despre această boală.
Cum apare tuberculoza?
Tuberculoza este o infecție cu bacteria Mycobacterium tuberculosis, cunoscută și ca bacilul Kock, după numele descoperitorului acesteia. Despre tuberculoză, cauze, simptome și tratament se cunosc multe informații. Transmiterea se face pe cale aeriană. Picăturile minuscule de fluid eliberate în aer de o persoană infectată ajung în sistemul respirator al persoanelor din vecinătate prin inhalare. Persoanele infectate pot transmite bacteria prin:
- vorbire;
- cântat;
- tuse;
- strănut.
Persoanele cu un sistem imunitar puternic pot să nu manifeste simptome de tuberculoză, chiar dacă au contractat bacteria. În acest caz vorbim de tuberculoză latentă, care nu este contagioasă. Totuși, într-un moment de slăbiciune al organismului, forma latentă a bolii poate deveni activă. [3]
Simptomele tuberculozei
Manifestările tuberculozei variază în funcție de zona afectată și se dezvoltă la câteva săptămâni, luni și uneori chiar ani de la infectare. Dacă plămânii sunt afectați, poți resimți [2, 3]:
- tuse care persistă mai mult de 3 săptămâni;
- dureri toracice;
- tuse cu spută sau sânge.
Simptomele generale ale tuberculozei sunt:
- slăbiciune;
- oboseală inexplicabilă;
- febră;
- frison;
- transpirații nocturne;
- pierderea poftei de mâncare;
- pierdere în greutate.
Tuberculoza poate afecta și alte părți ale corpului, ca rinichii, coloana vertebrală și creierul, provocând, după caz [2]:
- afectare renală și urinare cu sânge;
- dureri ale coloanei și articulațiilor, spasme și rigiditate musculară;
- greață, vărsături, confuzie și pierderea cunoștinței.
Factori de risc
Sistem imunitar slăbit
Când sistemul imunitar este puternic, organismul reușește să înlăture bacteria înainte ca aceasta să se înmulțească. Totuși, anumite situații medicale afectează capacitatea de apărare a organismului. Printre acestea se numără [3]:
- infecția cu HIV/SIDA;
- diabetul;
- afectarea renală severă;
- cancerul;
- anumite tratamente contra cancerului, precum chimioterapia;
- anumite medicamente utilizate în tratamentul bolii Chron, psoriazisului și artritei reumatoide;
- malnutriție și masă corporală scăzută;
- vârstă fragedă sau înaintată.
Călătorii în țări cu incidență mare
Riscul de îmbolnăvire de tuberculoză este mai mare dacă trăiești sau călătorești în țări din [3]:
- Asia;
- Africa;
- Europa de Est;
- Rusia;
- America latină.
Alți factori
Alți factori care favorizează îmbolnăvirea sunt [3]:
- consumul de droguri sau alcool;
- fumatul;
- traiul cu o persoană bolnavă de tuberculoză;
- lucrul în spitale, case de îngrijire, adăposturi, închisori.
Diagnosticarea și tratamentul tuberculozei
Diagnosticarea tuberculozei se face prin examen fizic, test cutanat cu tuberculină, analize de sânge sau spută și investigații imagistice.
Pentru că este o infecție bacteriană, tuberculoza se tratează cu antibiotice. Acestea se administrează pe o perioadă lungă, de minimum 6 luni. În general, după 14 zile de tratament pacienții se simt mai bine și boala nu mai este contagioasă [2, 3]. Totuși, în unele cazuri, ameliorarea stării pacientului poate apărea după multe săptămâni de la începerea tratamentului. Dacă ai tuberculoză, este important să urmezi tratamentul până la final, chiar dacă te simți bine.
În caz contrar, poate apărea rezistența la antibiotice. La fel ca în cazul tulpinilor de tuberculoză rezistente la antibioticele folosite în mod obișnuit, se administrează medicamente mai puternice, pe o perioadă de 9-24 luni. [2, 3]
Tuberculoza este o boală infecțioasă care poate avea consecințe grave asupra sănătății. Dacă ai simptome specifice bolii, mergi cât la medic și urmează tratamentul prescris de acesta!
Referințe:
- https://www.cnscbt.ro/index.php/analiza-date-supraveghere/tuberculoza/1957-tuberculoza-2018-analiza-bazei-de-date-din-tessy/file;
- https://www.healthline.com/health/tuberculosis;
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/tuberculosis/diagnosis-treatment/drc-20351256.