Tuberculoza, cea mai mortală boală infecţioasă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Ziua Mondială

Tuberculoza, cea mai mortală boală infecţioasă

Sănătate 24 Martie 2017 / 16:39 976 accesări

Noile tratamente împotriva formelor rezistente de tuberculoză ar putea, la rândul lor, deveni ineficiente, dacă sunt utilizate necorespunzător, avertizează un raport publicat în ajunul Zilei mondiale de luptă împotriva tuberculozei, marcată vineri. Este nevoie de a controla mai mult modul în care aceste medicamente sunt prescrise și administrate, existând riscul de a vedea ''eficacitatea lor anulată rapid'', avertizează raportul, publicat de „The Lancet Respiratory Medicine“.

În ultimii ani, au apărut trei antibiotice pentru tratarea tuberculozei: bedaquilin (comercializat sub marca Sirturo de laboratoarele Janssen), delamanid (Deltyba, laborator Otsuka) și linezolid (Zyvox, Pfizer și generice). Aceasta este o veste bună, pentru că arsenalul disponibil pentru a lupta împotriva acestei boli este serios compromis, pe măsură ce bacteria responsabilă de tuberculoză dezvoltă noi rezistențe.

Conform unor studii preliminare, noile medicamente ameliorează în mod semnificativ eficacitatea tratamentelor și dau o speranță unor pacienți care anterior erau considerați incurabili, a salutat raportul. „Cu toate acestea, fără investiții majore pentru a permite accesul la noile tratamente, în special la cele mai scurte și cu mai puține efecte secundare, medicamentele eficiente vor fi din nou depășite pe măsură ce se dezvoltă o rezistență față de acestea”, avertizează documentul, citat de AFP.

Cum apare tuberculoza

Tuberculoza, patologie provocată de o bacterie care atacă în principal plămânii, este boala infecțioasă cea mai mortală, cu 1,8 milioane de victime în 2015 și 10,4 milioane de persoane infectate, dintre care 60% locuiesc în șase țări: India, Indonezia, China, Nigeria, Pakistan și Africa de Sud. 20% din aceste cazuri au fost rezistente la cel puțin un antibiotic, iar 5% au fost multi-rezistente, adică 480.000 de cazuri. Jumătate au fost înregistrate în India, China și Rusia, dar migrația și dezvoltarea turismului fac ca aceste ''tulpini foarte rezistente ale tuberculozei să fie prezente aproape peste tot în lume'', subliniază raportul.

Această rezistență se dezvoltă atunci când medicamentul nu reușește să elimine bacteriile țintă, fie pentru că nu este molecula corectă, fie pentru că este greșită doza, fie pentru că tratamentul nu este urmat corect. Dar tulpinile rezistente pot fi, de asemenea, transmise de la o persoană la alta în mod direct. Or, formele multirezistente de tuberculoză necesită un tratament mai lung și mai costisitor: deși nu au reprezentat decât 5% din cazuri în 2015, ele au mobilizat aproximativ o treime din resursele disponibile pentru a lupta împotriva bolii.

Taguri articol


12