Asociaţia pentru sprijinirea pacienţilor cu tuberculoză multidrog rezistentă (TB-MDR) - membră a Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România - îşi manifestă, cu ocazia Zilei Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei (24 martie), îngrijorarea faţă de situaţia acestei boli în România! „Dintr-o populaţie de aprox. 20 milioane de locuitori, peste 34.000 suferă, anual, de tuberculoză sensibilă şi 1.500 de TB-MDR, o formă gravă de TB în care microbul a căpătat rezistenţă la cel puţin două tuberculostatice (medicamente specifice în tratamentul TBC). Cel mai grav este că a apărut o formă de TB extensiv de rezistentă, care este foarte greu de tratat şi cu rata de supravieţuire foarte scăzută”, se arată într-un comunicat al Asociaţiei pentru Sprijinirea pacienţilor cu TB-MDR. Preşedintele asociaţiei, psiholog Cătălina Constantin, spune că o cauză importantă este reprezentată de golurile în aprovizionarea cu medicamente. Nu în ultimul rând, spunea ea, s-a ajuns în situaţia de faţă pentru că nu există teste rapide pentru depistarea TB-MDR, pentru că nu există suportul social necesar pentru pacienţii bolnavi de TB, pentru că populaţia nu este informată corect despre această boală. „Avem un Program naţional de control al TB subfinanţat, care nu are cum să facă faţă nevoii de tratament a bolnavilor. Avem specialişti pregătiţi, avem reţea de spitale şi ambulatorii, avem societate civilă dornică să se implice, n-avem voinţă politică”, a precizat psiholog Constantin. Chiar dacă Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat statul român de situaţia gravă a TB în România, deşi experţi internaţionali au evaluat problemele şi au generat recomandări, din 36 doar şapte au fost implementate corect, pentru 16 s-a înregistrat un oarecare progres şi necesită încă îmbunătăţiri, iar 13 nu au fost aplicate.
„TB ÎNSEAMNĂ SCOATEREA DIN MUNCĂ A ADULŢILOR PENTRU PERIOADE ÎNTRE 6 LUNI ŞI 2 ANI, ÎNSEAMNĂ ABANDON ŞCOLAR, PENSII DE PLĂTIT, MEDICAMENTE SCUMPE PENTRU FORMELE DE BOALĂ CU MICROBI REZISTENŢI ŞI MAI ALES MULTĂ SUFERINŢĂ ŞI MOARTE, TOTAL INUTILE, PENTRU O BOALĂ TRATABILĂ!”, SUSŢIN REPREZENTANŢII ASOCIAŢIEI
„Oricine poate să facă TB dacă are imunitatea scăzută şi este expus la o sursă de infectare! Este inacceptabil ca într-o eră modernă, cu ştiinţă şi tehnică atât de avansate, să se obţină, cu medicamentele oferite de statul român pentru TB-MDR, statistici ce se păstrează la 19,6% rata de vindecare, 23,5% decese, 25,7% abandon terapeutic, iar 37,7% rata de eşec terapeutic”, se mai arată în comunicatul asociaţiei. Preşedintele psiholog Constantin spune că TB-MDR a devenit o posibilă sentinţă la moarte, efectele bolii pot fi devastatoare la nivel fizic, psihologic şi social. Şi asta pentru că, adaugă ea, pacienţii se confruntă cu dificultăţi majore pe toate palierele vieţii lor, astfel că susţinerea angajată a decidenţilor politici este necesară şi urgentă în rezolvarea acestei situaţii care poate fi prevenită şi soluţionată. Reamintim că judeţul Constanţa este pe locul şase, în România, la cazurile de TB. Coordonatorul Programului de TB pe judeţul nostru, dr. Daniel Mihai, a declarat că, în ceea ce priveşte incidenţa cazurilor de TB-MDR, nu se poate vorbi despre o problemă stringentă.
Mesajul reprezentanţilor Asociaţiei pentru sprijinirea pacienţilor cu TB-MDR este că, doar lucrând împreună, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, Ministerul de Finanţe, autorităţile publice locale şi societatea civilă, TB va putea fi învinsă.