Tudor Gheorghe aduce „Anotimpurile” la mare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Dublu concert, la Teatrul „Oleg Danovski”

Tudor Gheorghe aduce „Anotimpurile” la mare

Eveniment 04 Decembrie 2014 / 00:00 1704 accesări

Maestrul Tudor Gheorghe, unul dintre cei mai îndrăgiți artiști autohtoni, care promovează prin cântecele sale frumusețea versului românesc, va susține un dublu concert extraordinar, la Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”. Pe 19 și 20 decembrie, de la ora 18.00, trubadurul contemporan va cânta frumusețea „Anotimpurilor”. Dublul spectacol se anunță a fi de excepție, în condițiile în care orchestra și corul Teatrului „Oleg Danovski”, sub conducerea dirijorului Marius Hristescu, vor avea meritul lor la succesul acestui eveniment. Corul Teatrului „Oleg Danovski” este pregătit de maestrul Adrian Stanache.

„Prin varietatea tematică, prin perfecțiunea stilistică, prin frumusețea exprimării atâtor sentimente umane, poezia românească n-are nevoie de artificii spre a fi pusă în valoare în toată splendoarea ei. Dar într-o vreme când e citită din ce în ce mai puțin, m-am gândit că n-ar strica s-o îmbrac într-o haină de gală și s-o ofer spre admiraţie la cât mai mulţi degustători de frumos. Așa au apărut pe rând cele patru anotimpuri ale poeziei românești cântate în acompaniamentul unei orchestre simfonice și a unui cor academic”, spune Tudor Gheorghe.

Biletele pentru acest concert au prețuri de 100 și 120 de lei și pot fi achiziționate la casa de bilete din incinta Teatrului „Oleg Danovski”.

„MENESTREL LA CURȚILE DORULUI” De Tudor Gheorghe și de cântecele lui interpretate cu dragoste, cu dor și cu respect pentru cuvântul românesc a auzit toată lumea. Din 1969, când a debutat cu recitalul „Menestrel la curțile dorului”, pe versuri de Lucian Blaga, Tudor Arghezi și Ion Barbu, și până în prezent, maestrul a rămas fidel crezului său: acela de a cânta versuri autentice românești și de aduce la lumină comorile de spiritualitate din vatra satului românesc. Însă dragostea pentru scenă a lui Tudor Gheorghe este anterioară concertului său de debut, deoarece mai întâi a ales actoria. El a jucat pe scena Teatrului Național din Craiova din 1966, dar dragostea pentru cântec l-a făcut să renunțe la comedie și dramă pentru cânt. Nu i-a fost ușor în regimul comunist ,mai ales că tatăl său, Ilie Gheorghe, a fost arestat ca legionar, fiind deținut politic la Aiud. În 1979 i-a fost interzis să concerteze după premiera spectacolului „Pe-un franc poet”. Timpul a trecut, iar după Revoluția română din 1989, maestrul Tudor Gheorghe a recuperat absența de pe scenă prin spectacole-concert de înaltă ținută artistică, prezentate inclusiv la Constanța, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor din localitate.



12