Tudor Gheorghe aduce spectacolul „Mahalaua Mon Amour“, la Constanţa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Tudor Gheorghe aduce spectacolul „Mahalaua Mon Amour“, la Constanţa

Cultură 10 Februarie 2009 / 00:00 853 accesări

Inegalabilul Tudor Gheorghe revine la Constanţa, pentru prima dată în acest an, cu un nou spectacol, intitulat sugestiv „Mahalaua Mon Amour“. Neostenitul trubadur al timpurilor noastre, promotor al valorilor autentice, care tind să fie date uitării în această lumea mercantilă şi înclinată spre lucruri facile, îşi dă întîlnire cu publicul de la malul mării, la Casa de Cultură a Sindicatelor, pe 2 aprilie.

Spectacolele sale de excepţie, dintre care amintim „Parfumele nebunelor dorinţi“, „Calvarul unei inime pribege“, „La margine de imperii“ sau „Taina cuvintelor“, au fost primite, de-a lungul timpului, cu deosebită plăcere de către publicul constănţean, pentru care, aproape de fiecare dată, a fost nevoie de suplimentarea numărului de bilete. Şi în această primăvară, Tudor Gheorghe le-a pregătit celor care iubesc frumosul şi autenticul un nou moment artistic, menit să îndepărteze colbul uitărilor de pe cele mai frumoase cîntece lăutăreşti. Spectacolul mult îndrăgitului rapsod, care va fi prezentat, pe 2 aprilie, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Constanţa, face parte din cadrul unui turneu naţional care debutează în martie şi urmează să se finalizeze în luna mai. Anton Pan, Zavaidoc, Fărîmiţă Lambru, Romica Puceanu sau Dona Siminică sînt doar cîţiva dintre „titanii“ muzicii lăutăreşti autentice pe care Tudor Gheorghe îi va readuce, ajutat de acompaniamentul unui taraf veritabil, în atenţia publicului spectator.

Celebre cîntece de dragoste, despre iubire neîmpărtăşită şi de jale precum: „Inel, inel de aur“, „Gropare deschide mormîntul“, „La Chilia-n port“, „Foaie verde măr domnesc“ sau „La şalul cel negru“ vor reconstitui atmosfera de mahala dintr-o epocă uitată. Maestrul Tudor Gheorghe dezvăluie ideea care a stat la baza acestui spectacol în care redă muzica veche lăutărească: „Mahalaua Mon Amour va completa un ciclu de restituiri muzicale pe care l-am propus tinerilor şi nu numai, în cele trei spectacole de muzică populară din perioada interbelică şi cele două cu muzică uşoară a aceleiaşi perioade în care ilustram într-un fel o parte din viaţa spirituală din acea vreme. Lipsea, însă, ceva din tabloul pe care am încercat să-l conturez. Cîntasem muzica satelor şi ora lor, mai exact pe cea din localurile din centrul oraşelor reprezentate de Moscopol, Titi Botez şi Cristian Vasile. Acum vă propun o altfel de muzică, ba chiar mai mult, o stare muzicală a unei lumi speciale, o lume a mahalalelor, o lume a durerii şi bucuriei, spre o mai dreaptă cinstire a domnilor lăutari: Zavaidoc, Gheorghe Moţoi, Fărămiţă Lambru, Dona Siminică, Romica Puceanu“. Biletele pentru această manifestare care iese din sfera obişnuitului se vor pune deja în vînzare la sfîrşitul aceste săptămîni, la agenţia Casei de Cultură a Sindicatelor, la preţul de 50 lei.

Taguri articol


12