Maestrul Tudor Gheorghe a fost din nou, pentru a doua oară în acest an, la Constanţa, rapsod şi lăutar. Însă, de această dată, îndrăgitul trubadur contemporan, care şi-a făcut o misiune din promovarea autenticului şi a valorilor care definesc cultura românească, nu a mai cântat la Casa de Cultură a Sindicatelor, aşa cum obişnuieşte, ci la Teatrul de Vară „Soveja”. Din acest motiv, spectacolul de sâmbătă seară, „Rapsod şi lăutar”, a fost considerat un eveniment, mai ales că maestrul şi-a făcut un obicei din a nu susţine concerte vara, pe litoral.
LECŢIE DE FOLK, ÎN VAMĂ „Doamnelor, domnilor, se ştie, eu nu vin vara pe litoral. Pentru că nu-mi stă în caracter”, le-a spus Tudor Gheorghe, în deschiderea concertului, celor aproape o mie de spectatori. „Aseară (n.r. vineri), însă, am fost la Vama Veche, pentru că acolo, de câţiva ani, se fac nişte întâlniri foarte speciale cu viitorul României (n.r. Festivalul „Folk You! Florian Pittiş”). I-am văzut pe ăia micii duşi răi de tot. Le-am făcut o lecţie de folclor, le-am explicat cum e cu muzica populară. Au reacţionat frumos, iar eu m-am bucurat”, a continuat maestrul.
O EXCEPŢIE BINEVENITĂ O excepţie poate fi considerat şi concertul de la Teatrul de Vară „Soveja”, care a avut loc, într-adevăr, în plin sezon estival, la Constanţa însă nu în staţiuni. Călătoria muzicală prin universul lăutăresc a început şi s-a desfăşurat firesc, armonios, Tudor Gheorghe oferind, cu umor - pentru că prin râs se corectează moravurile - şi contra-exemple, pentru a arăta „ce a fost cândva muzica lăutărească şi ce a ajuns”. „Cântecul ăsta de mahala are forţa fado-ului”, a spus Tudor Gheorghe, demonstrând acest lucru, acompaniat fiind de un taraf alcătuit din doi scripcari, un ţambalagiu, un contrabasist şi un acordeonist. Din programul primei părţi a spectacolului „Rapsod şi lăutar” nu au lipsit nici manelele, „implementate” de „un tip foarte special care a călcat, pe la 1800, şi în ţara asta”, Anton Pann.
Cea de-a doua parte a serii a constat printr-un periplu prin toate zonele etnografice ale ţării, Dobrogea fiind reprezentată de… „Muşata armână”. Maestrul şi-a adaptat ţinuta pentru fiecare din cele două părţi ale spectacolului-lecţie. El a renunţat la sacoul şi cravata din prima parte a concertului (pentru că, vorba lui Lache Găzaru, „Cine dracu\' a mai văzut broască înecată-n baltă şi lăutar fără cravată?”), pentru ca în a doua parte să rămână în cămaşă şi vestă.
APLAUZE ŞI „LA MULŢI ANI!” Spectacolul-lecţie „Rapsod şi lăutar” s-a încheiat cu ropote de aplauze - „aplauzele-acompaniament” din timpul concertului ale necunoscătorilor au fost stăvilite şi... sancţionate -, la final maestrul oferind autografe celor care i-au urat „La mulţi ani!”, pentru că, pe 1 august, Tudor Gheorghe a împlinit 62 de ani.