Maestrul Tudor Gheorghe le-a oferit constănţenilor, la început de primăvară, un spectacol memorabil: un periplu muzical prin principalele regiuni etnografice ale ţării, menit să pună în balanţă muzica lăutărească şi muzica populară. Ca de obicei, la concertele care-l au pe afiş, sala Casei de Cultură a Sindicatelor a fost arhiplină, marţi seară, spectacolul „Rapsod şi lăutar” fiind susţinut cu casa de bilete închisă.
Acompaniat de un taraf alcătuit din doi scripcari, un ţambalagiu, un contrabasist şi un acordeonist, Tudor Gheorghe a oferit publicului un adevărat spectacol-lecţie despre muzica lăutărească, dar şi despre muzica populară, cântate cu mult drag şi sensibilitate, în vatra satului tradiţional. În cea de-a doua parte a spectacolului, când s-a transformat din lăutar în rapsod, maestrul a făcut apel la „prietena” sa dragă, cobza, dar „a zis” şi din fluier, nu înainte de a renunţa la sacou, pentru a fi în ton cu ţinuta „lăutarilor de vatră”.
CÂND EMOŢIA ŞI CALITATEA FAC DIFERENŢA Din cadrul spectacolului-lecţie nu au lipsit... contraexemplele: o manea veritabilă, cu... ecou şi mişcări tipice, dar şi un cântec din seria celor scrise de pseudo-autori şi interpretate de pseudo-cântăreţi, care pozează în ipostaze care fac un deserviciu tradiţiei. În balanţă cu aceste kitsch-uri muzicale, cântecele lăutăreşti şi populare reprezintă adevărate bijuterii muzicale, cu versuri profunde, duioase şi încărcate de un anumit tragism, atât de potrivit sufletului românesc. Pentru zona Dobrogea, rapsodul a ales un cântec în dialect armânesc, „Muşata armână”, pentru „descifrarea” căruia a cerut ajutorul prietenului şi colegului său de breaslă, Ion Caramitru, din dorinţa de a explica unele cuvinte publicului.
FĂRĂ APLAUZE Actor şi trubadur, Tudor Gheorghe nu se abate niciodată de la norme, respectul pentru muzica pe care o cântă, autentică, insuflându-l şi publicului căruia îi face... educaţie, ori de câte ori este nevoie. „Fiţi atenţi la cuvinte, pentru că sunt importante. Nu mai bateţi din palme atunci când eu cânt”, a spus Tudor Gheorghe, după ce a întrerupt un cântec. De altfel, maestrul a intervenit de mai multe ori, pe parcursul spectacolului, pentru a stăvili elanul celor dornici de „a acompania” cu bătăi din palme. La finalul spectacolului-eveniment „Rapsod şi lăutar”, Tudor Gheorghe s-a retras din faţa publicului, în nota deja obişnuită, fără a acorda vreun bis.
ÎN LUNA MAI, „VREMEA NEMÂNIEI” Cu trubadurul oltean, publicul se va reîntâlni în luna lui Florar. Contrar obiceiurilor sale, Tudor Gheorghe va reveni la Constanţa, cu acelaşi spectacol, „Vremea nemâniei”, pe 22 mai. Pe scena Casei de Cultură, acest spectacol dedicat şi inspirat de versurile lui Grigore Vieru a fost prezentat, prima dată, în octombrie 2011.