Miercuri, judecătorul Cristina Eleni Marcu, de la Curtea de Apel Constanţa, a luat decizia achitării în dosarul în care Tudorel Dobre, prim-vicepreşedinte alUniunii Camerelor de Comerţ Bilaterale din România și preşedinte alCamerei de Comerţ Bilaterale România - Kuweit, a fost trimis în judecată de către DNA Constanţa. Decizia de achitare a lui Tudorel Dobre nu este definitivă.
Redăm, mai jos, minuta instanței:
"Achită pe inculpatul Dobre Tudorel pentru comiterea infracţiunii prev. de art. 6 din Legea nr. 78/2000 rap. la art.291 alin.1 cod penal cu aplic. art.5 cod penal. Respinge, ca nefondată, cererea de confiscare de la inculpatul Dobre Tudorel a sumei de 40.000 euro. În baza art.404 alin.4 lit.c cod procedură penală, Dispune ridicarea sechestrului asigurător dispus prin Ordonanţa din data de 29.12.2016 pronunţată de DNA – Serviciul Teritorial Constanţa referitor la cota devălmaşă deţinută de inculpatul Dobre Tudorel asupra imobilului tip duplex şi teren aferent în suprafaţă indiviză de 43,84 + 35 m pătraţi situat în Municipiul Constanţa, B-dul Mamaia. judeţul Constanţa. Respinge cererea privind confiscarea extinsă asupra cotei devălmaşe deţinută de inculpatul Dobre Tudorel din terenurile situate în comuna Corbu, judeţul Constanţa. În baza art.275 alin.3 cod procedură penală, Cheltuielile judiciare avansate de stat în cursul urmăririi penale şi la instanţa de fond rămân în sarcina statului. Cu apel în termen de 10 zile de la comunicarea minutei. Pronunţată în şedinţă publică, azi 25.04.2018".
În cauză, DNA îl acuză peTudorel Dobre că, în cursul anului 2013, ar fi pretins şi ar fi primit de la o persoană (martor în cauză) suma de 40.000 de euro, în schimbul căreia ar fi lăsat să se înțeleagă că are influenţă asupra lucrătorilor de poliţie care instrumentau o cauză penală în care erau cercetaţi martorul şi o altă persoană şi ar fi promis că îi va determina pe poliţişti să procedeze într-o manieră care să conducă la soluţii favorabile faţă de cele două persoane.