Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a prezentat raportul privind activitatea managerială de la DNA. Raportul reprezintă luarea de poziție a ministrului Justiţiei determinată de rolul său constituţional, a spus Toader, conform stiripesurse.ro. Toader a prezentat deciziile CCR prin care s-au constatat conflictele de natură constituțională între DNA, pe de o parte, și Guvern, Parlament și CCR, pe de altă parte. ”E un bilanț semnificativ. CCR a spus că numărul deciziilor prin care se constată conflict de natură constituțională între instituțiile statului au fost de 13, dintr-un număr de 31 de decizii pronunțate. În 14 ani de când s-a introdus competența CCR de soluționare au fost constatate 13 conflicte, două constatate în 2017 și generate de către DNA, prin încălcarea limitelor de competență în raport cu CCR, Guvernul, Parlamentul.
O astfel de conduită echivalează cu oîncălcare gravă a separației puterilor în stat. Ministerul Public nu doar că depășește aribuțiile, ci își arogă atribuții ce revin puterii legislațitve sau CCR. Descinderi la Ministerul Justiției, audierea unui mare număr de martori, s-a creat un blocat în activitatea de legiferare. Astfel, Guvernul e blocat în activitatea sa de legiuitor. Ministerul Public nu are competența de a desfășura cercetare penală față de un act normativ adoptat de legiuitor. CCR a reținut că aceasta, în calitate de procuror șef al DNA a refuzat să dea curs celor 3 invitații și să se prezinte comisiei de anchetă și a dat un răspuns incomplet ce nu a dus la stabilirea adevărului. Și de această dată CCR a constata că prin refuzul de prezentare s-a creat un bloca ce a determinat Parlamentul să adopte o hotărâre pentru prelungirea activității comisiei. CCR a stabilit că prin conduita sa, procurorul șef al DNA înlătură orice colaborare cu Parlamentul, ci refuză să participe la lămurirea unui eveniment de interes public. A stabilit că nu respectă comportamentul loial, ci a avut și un impact social major, prezentând o stare de incertitudine cu privire la veridicitatea elementelor cercetate.
CCR a statuat că refuzul procurorului șef de a se prezenta la comisia ce ancheta prezidențialele din 2009 e încălcată autoritatea Parlkamentului și e împiedicată desfășurarea activității sale și a atribuțiilor de control prin intermediul comisiilor parlamentare.
Prin decizia 757 din 2017, asupra cererii de soluționare a unui conflict de natură constituțională între Guvern și DNA, deși CCR nu a constata un conflict, a precizat, în considerente, care sunt obligatorii, că în DNA nu are competența de a începe urmărirea penală, ci are competența de a cerceta faptele de natură penală săvârșite”, a declarat Tudorel Toader, conform stiripesurse.ro.