Echipa de medici specialişti a Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa continuă să salveze vieţi şi să le redea speranţa oamenilor bolnavi. După mai multe investigaţii de specialitate, doctorii constănţeni au decis să intervină în cazul a două persoane: o tînără din Rîmnicu Vîlcea şi un bătrîn din Bacău, ambii cu formaţiuni tumorale gigant, extrem de periculoase. Elena Băşică, o tînără de 28 de ani, din localitatea Rîmnicu Vîlcea, a auzit de Clinica din Constanţa, de specialiştii care au făcut aici adevărate minuni, aşa că a venit să le ceară ajutorul. Ea a povestit că nu mai suporta chinurile prin care trecea din cauza unei tumori localizate pe faţa posterioară a gambei. Păşea din ce în ce mai greu, iar durerile deveniseră îngrozitoare. Medicii care o consultaseră îi spuseseră că o eventuală operaţie o va face să-şi piardă piciorul. Şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară, prof. univ. dr. Mircea Pătruţ, a decis însă să o opereze zilele trecute. Elena se simte foarte bine acum. Nu-i vine să creadă că medicii de la Constanţa au reuşit operaţia, mai ales că mulţi medici din ţară îi expuseseră un risc groaznic, acela de a rămîne fără un picior. N-a fost aşa şi asta chiar dacă tumora gigant era fixată bine pe gambă, cuprinzînd în profunzime mănunchiul vasculo-nervos din acea zonă, potrivit spuselor medicului şef. Nu este pentru prima dată cînd Elena a fost supusă operaţiilor. De la vîrsta de 14 ani ea a avut parte de o serie de intervenţii chirurgicale, tumora dezvoltîndu-se însă fără oprire. Aşa s-a ajuns ca medicii să nu-i mai dea nici o şansă în ceea ce priveşte salvarea piciorului. Viaţa femeii devenise un coşmar, astfel că a căutat pînă în ultima clipă salvarea care a venit, într-un final, de la Constanţa. Elena a crezut în profesionalismul prof. dr. Pătruţ, mai ales că a aflat de reuşitele sale chirurgicale atît în ţară, cît şi în străinătate. Medicul şef spune că deşi intervenţia chirurgicală a fost extrem de complicată, evoluţia bolnavei este îmbucurătoare şi dă mari speranţe de vindecare. “Spre deosebire de intervenţiile de pînă acum, în cazul pacientei de 28 de ani se poate vorbi de o premieră, avînd în vedere că a trebuit să reconstruim cu mare atenţie atît arterele cît şi venele care erau distruse în mare parte de tumoră. N-a fost uşor, intervenţia a durat cîteva ore, dar ne bucurăm că a fost un succes. Era bine dacă în cazul tinerei se intervenea în faza incipientă a tumorei, atunci cînd lucrurile erau mult mai simple”, a declarat prof. univ. dr. Pătruţ.
O altă operaţie-minune
De o suferinţă prelungită a avut parte şi Gheorghe Pintinescu, în vîrstă de 69 de ani, din Bacău. Bărbatul are, de asemenea, o tumoră de dimensiunea unei mingi de fotbal situată pe coapsa stîngă şi care urcă deja spre abdomen. A luat la picior o serie de clinici universitare, însă verdictul a fost acelaşi: nici o şansă.
Timp de şapte ani, bărbatul a trăit cu teama că nu mai are multe zile din cauza nenorocirii care s-a abătut asupra sa. Dar nu s-a resemnat şi a continuat să spere. La fel ca alţi pacienţi, şi băcăuanul a auzit de succesele prof. dr. Pătruţ, aşa că şi-a luat inima în dinţi şi a bătut la uşa medicilor constănţeni. “Bătrînul are şi el o tumoră gigant care trebuie operată cît mai repede din cauza riscurilor ce pot apărea. Nu este exclus ca şi în acest caz să trecem la înlocuirea venelor şi arterelor cu unele din material plastic”, a declarat şeful clinicii. Medicii au decis ca pacientul să fie supus intervenţiei chirurgicale săptămîna viitoare. Pînă acum, la Clinica de Chirurgie Cardiovasculară din Constanţa, medicii au intervenit în peste 30 de asemenea cazuri, toate fiind finalizate cu succes din punct de vedere chirurgical. “Lista de aşteptare este mare, dar deocamdată nu putem să răspundem tuturor solicitărilor pentru că activitatea noastră este restrînsă ca urmare a lucrărilor de reparaţii ce se execută. Cu siguranţă, după finalizarea acestora, vom putea să ajutăm cît mai mulţi bolnavi, mai ales că vom avea una dintre cele mai moderne clinici de chirurgie cardiovasculară din ţară, cu o aparatură modernă care ne va permite efectuarea multor operaţii”, a conchis prof. univ. dr. Mircea Pătruţ.