Tunisia l-a învestit pe preşedintele interimar

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Tunisia l-a învestit pe preşedintele interimar

Externe 17 Ianuarie 2011 / 00:00 405 accesări

În timp ce jafurile şi violenţele continuă în ţară şi după fuga preşedintelui Zine El Abidine Ben Ali, Tunisia l-a învestit pe preşedintele interimar. Preşedintele Parlamentului, Foued Mebazaa, a depus jurământul, promiţând un guvern de unitate naţională care să includă opoziţia. Discuţiile între administraţia interimară şi partide vor continua şi în zilele următoare. Potrivit Constituţiei, alegerile prezidenţiale trebuie organizate în 60 de zile. Între timp, liderul Partidului islamist tunisian, în exil, a anunţat că va reveni în ţară şi va fi pregătit să facă parte din Guvern. Această schimbare neaşteptată de situaţie se bazează pe articolul 57 din Legea fundamentală şi a intervenit la solicitarea lui Mohammed Ghannouchi, actualul prim-ministru, care a fost numit vineri preşedinte interimar după fuga lui Zine El Abidine Ben Ali. Acesta s-a refugiat împreună cu familia în Arabia Saudită. Numirea premierului Ghannouchi în virtutea articolului 56 lăsa uşa deschisă pentru o eventuală revenire la putere a lui Ben Ali şi a fost contestată de jurişti, de o parte a opoziţiei, dar şi de manifestanţii din stradă.

Incendiile continuă în Tunis, unde s-au auzit şi focuri de armă ca celebrare a plecării din ţară a preşedintelui Ben Ali. Restricţiile de circulaţie sunt în vigoare, iar militarii păzesc clădirile guvernamentale. Sâmbătă, două persoane au fost împuşcate mortal de militari lângă Ministerul de Interne. În pofida stării de urgenţă, oamenii jefuiesc magazinele şi distrug proprietăţi în întreaga ţară. Centre comerciale deţinute de francezi au fost şi ele atacate, iar gara centrală din Tunis a fost incendiată. Cel mai sângeros incident s-a produs, sâmbătă când cel puţin 42 de deţinuţi şi-au pierdut viaţa într-un incendiul izbucnit într-o închisoare din localitatea Monastir. Totodată, fotograful francez Lucas Mebrouk Dolega, de 32 de ani, trimis al agenţiei de fotografii de presă EPA la manifestaţiile de la Tunis, rănit vineri de o grenadă lacrimogenă, a decedat duminică dimineaţa. Printre victime se numără şi un nepot din partea celei de-a doua soţii a fostului preşedinte tunisian, în urma unei răni de cuţit. Toate aeroporturile tunisiene au fost redeschise de sâmbătă traficului aerian. Redeschiderea aeroporturilor tunisiene permite repatrierea, la acest sfârşit de săptămână, a câtorva mii de turişti europeni blocaţi în această ţară, din cauza problemelor logistice, legate în special de menţinerea interdicţiilor de circulaţie.

Câteva mii de manifestanţi, printre care 8.000 numai la Paris, au defilat sâmbătă în marile oraşe franceze pentru a sărbători plecarea preşedintelui tunisian Zine El Abdine Ben Ali şi revenirea la democraţie. La Marsilia, peste 2.000 de persoane au manifestat în centrul oraşului. Într-o atmosferă de calm, manifestanţii au scandat „Ben Ali asasin” sau „Ben Ali în instanţă”, agitând numeroase pancarte pe care se putea citi mesajul „Omagiu martirilor noştri”, „Mână în mână pentru democraţi”, „Întoarcerea la pacea civilă” sau „Saudiţii colaboratori”. La Lyon, manifestaţia, la care au participat circa 800 de oameni, s-a transformat în sărbătoare, numeroşi tunisieni intonând imnul naţional. Alte demonstraţii au avut loc la Lille şi Toulouse, cu participarea a câteva sute de persoane, precum şi în Elveţia.



12