Turcia a adoptat noi sancţiuni împotriva Siriei, a anunţat, ieri, ministrul turc al Comerţului şi Vămilor, Hayati Yazici. ”Vom impune o taxă de 30% pentru mărfurile provenind din Siria”, a precizat ministrul. Fost aliat regional politic al Siriei, Turcia, unul din principalii parteneri economici ai ţării din Orientul Mijlociu, s-a alăturat, la sfârşitul lunii noiembrie, poziţiei Ligii Arabe, adoptând o serie de sancţiuni economice împotriva regimului sirian, între care îngheţarea tranzacţiilor comerciale şi între băncile centrale ale celor două ţări. Totodată, Turcia, care adăposteşte, în provincia Hatay, aproximativ 7.500 de sirieni fugiţi din ţară de teama violenţelor declanşate în urmă cu peste opt luni şi soldate cu peste 4.000 de morţi, a evocat recent posibilitatea creării unei zone-tampon la graniţa cu Siria. Damascul a replicat prin suspendarea acordului de liber schimb adoptat în 2004, după îndelungate negocieri cu Ankara. Siria a majorat, de asemenea, taxele vamale cu Turcia şi preţul produselor sale petroliere, îngreunând, totodată, transportul rutier între cele două ţări.
Şeful Ligii Arabe, Nabil al-Arabi, a declarat ieri că a refuzat o cerere din partea UE ca dosarul sirian să fie adus în faţa Consiliului de Securitate al ONU. Cererea a fost făcută de miniştrii de Externe din UE, la reuniunea de la Bruxelles din 1 decembrie, a spus el. ”Le-am confirmat miniştrilor că lucrăm pe dosarul sirian în cadrul arab, pentru a găsi o soluţie”, a subliniat oficialul. El a declarat că Liga Arabă nu va da un nou ultimatum Siriei pentru a accepta planul de pace. Sancţiunile economice şi măsurile aprobate de Ligă la 27 noiembrie au intrat în vigoare, a explicat Arabi.
Majoritatea victimelor ciocnirilor din Siria erau susţinători ai puterii, soldaţi şi poliţişti, a declarat preşedintele sirian, Bashar al-Assad, în primul interviu pentru presa occidentală de la declanşarea protestelor, în martie. Liderul sirian a negat că ar fi ordonat reprimarea protestelor. ”Noi nu ne ucidem populaţia. Niciun guvern din lume nu îşi ucide propriul popor, numai dacă ar fi nebun, ar face aşa ceva”, a subliniat Assad. În opinia sa, ”majoritatea deceselor au fost provocate de criminali, extremişti religioşi şi terorişti cu legături cu al-Qaida”. Assad a recunoscut totuşi că unii poliţişti şi militari au mers pea departe şi a subliniat că cei vinovaţi vor fi deferiţi justiţiei. Preşedintele a mai anunţat că vrea să aplice reforme democratice. Cu privire la sancţiunile cu care Liga Arabă ameninţă Siria, el a declarat că nu este îngrijorat.