Artileria turcă a tras, marţi, o salvă de obuze împotriva unor poziţii jihadiste în Siria, ca răspuns la un tir cu obuze de mortier împotriva teritoriului turc, o primă operaţiune de acest tip efectuată împotriva acestor facţiuni teroriste, a anunţat, ieri, armata turcă. ”Patru tiruri de artilerie au fost efectuate pe 15 octombrie împotriva unei poziţii situate în apropiere de oraşul Azaz, aflat sub controlul organizaţiei Statul Islamic în Irak şi Levant (SIIL), o facţiune dură afiliată al-Qaida”, precizează Statul Major Interarme. Armata precizează că aceste tiruri reprezintă o ripostă la căderea pe teritoriul turc, în apropierea unui post de jandarmerie, a unui obuz de mortier care nu a explodat. Artileria turcă ripostează de peste un an oricărui tir de pe teritoriul Siriei, însă este prima dată când armata vizează o grupare jihadistă. Ankara s-a declarat îngrijorată de avansul grupărilor jihadiste spre zone apropiate de frontieră. Turcia, condusă de un Guvern islamo-conservator, este una dintre cele mai ferme susţinătoare ale rebeliunii siriene. Peste 500.000 de sirieni s-au refugiat în această ţară vecină, de la începutul conflictului în ţara lor, în martie 2011.
ARMELE CHIMICE, CONTROLATE Misiunea internaţională care are sarcina supravegherii distrugerii arsenalului chimic sirian a anunţat ieri verificarea a jumătate dintre depozitele de armament neconvenţional. În pofida progreselor înregistrate în vederea distrugerii arsenalului chimic până la jumătatea anului 2014, ONU a subliniat că situaţia în materie de securitate rămâne una din principalele probleme într-o ţară aflată în război civil din martie 2011. Mai multe vehicule-capcană au explodat sâmbătă în apropierea unui hotel din Damasc unde locuiesc inspectorii internaţionali.
JURNALIŞTI DISPĂRUŢI Postul de televiziune Sky News Arabia, cu sediul în capitala Emiratelor Arabe Unite, a anunţat că unul dintre jurnaliştii săi şi un cameraman sunt daţi dispăruţi de marţi, în regiunea Alep. Este vorba despre jurnalistul Ishak Moctar, un mauritan, cu cameramanul său, Samir Kassab, un libanez, şi cu şoferul lor sirian. Televiziunea le cere tuturor părţilor vizate să ajute la găsirea echipei sale şi să asigure întoarcerea sa în deplină siguranţă. Potrivit organizaţiei pentru apărarea libertăţii presei Reporters sans frontières (RSF), cel puţin 32 de jurnalişti străini sau sirieni au fost daţi dispăruţi sau au fost răpiţi în Siria. De la începutul revoltei, la jumătatea lui martie 2011, cel puţin 25 de jurnalişti şi 71 de cetăţeni-jurnalişti au fost ucişi în timp ce transmiteau despre conflictul sirian.
Autorităţile siriene au anunţat ieri că au transferat Națiunilor Unite un angajat ONU dispărut în Siria, în februarie, atribuind răpirea insurgenţilor. Ministerul sirian de Externe l-a transferat reprezentantului ONU în Siria pe canadianul Carl Campeau, un angajat al Forţei ONU de Observare a Demilitarizării între Siria şi Israel, răpit de terorişti în februarie, la Khan el-Chih, în apropiere de Damasc, anunţă televiziunea publică siriană. Potrivit presei israeliene, Campeau, din Montréal, este consilier juridic responsabil de aplicarea acordului de încetare a focului între Siria şi Israel în zona Platoului Golan.
GENEVA-2 Conferinţa internaţională Geneva-2 privind situaţia din Siria ar putea să aibă loc în perioada 23-24 noiembrie, a declarat ieri, la Moscova, vicepremierul sirian Qadri Jamil. Iniţiativa unei noi conferinţe internaţionale la Geneva, la care să participe reprezentanţi ai Guvernului sirian şi ai opoziţiei, a fost lansată în mai, de ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, şi secretarul de Stat american, John Kerry, pentru a pune capăt conflictului. Geneva-2 va relua direcţiile mari ale unui acord internaţional privind o tranziţie politică în Siria, semnat pe 30 iunie 2012, la Geneva, dar care nu a fost aplicat vreodată. Conflictul s-a soldat cu 115.000 de morţi până în prezent.