Un tribunal din Ankara a ordonat, vineri, deblocarea accesului la YouTube, ce fusese interzis săptămâna trecută de Guvernul turc. Decizia de deblocare, la care se poate face apel, survine după ce miercuri a fost ridicată şi interdicţia de accesare a reţelei Twitter, imediat după ce Curtea Constituţională a apreciat că măsura de blocare a accesului la reţeaua de socializare este contrară libertăţii de expresie.
Puterea islamic-conservatoare de la Ankara a cerut blocarea YouTube pe data 27 martie, invocând securitatea naţională, după difuzarea unei înregistrări-pirat în care responsabili turci evocau planuri de intervenţie militară în Siria. Totodată, reţeaua Twitter a fost blocată pe teritoriul ţării, pe 20 martie, la solicitarea premierului Erdogan, care a decis să pună astfel capăt difuzării zilnice pe internet a unor acuzaţii de corupţie împotriva sa şi a unor apropiaţi din Guvern şi din conducerea partidului său.
LIPSĂ DE RESPECT Pe premierul turc nu îl recomandă comportamentul democratic. Acesta nu s-a lăsat şi a criticat imediat decizia Curţii Constituţionale, care a apreciat ilegală blocarea YouTube şi Twitter, dar a cerut totuşi Guvernului să anuleze măsura. ”Trebuie, bineînţeles, să aplicăm decizia Curţii Constituţionale, dar nu o respect. Nu respect această decizie. Ar fi trebuit respinsă din motive procedurale”, a declarat premierul Erdogan în faţa presei, înainte de a părăsi ţara pentru o vizită oficială în Azerbaidjan. Spre deosebire de premierul Erdogan, Ministerul Transporturilor şi Telecomunicaţiilor anunţa, vineri, redeschiderea accesului la platforma de microblogging Twitter pentru cei circa 12 milioane de utilizatori turci. ”În conformitate cu decizia Curţii Constituţionale, măsura vizând blocarea accesului la site-ul Twitter.com a fost ridicată. Site-ul va fi redeschis utilizatorilor”, se afirma în comunicatul oficial al ministerului.
Nici măcar vineri după-amiază, Guvernul islamic-conservator turc nu ridicase însă blocajul reţelei Twitter, decizie luată de miercuri de Curtea Constituţională, în pofida presiunilor opoziţiei, a internauţilor sau a apelurilor oficiale din SUA. În sentinţă, cea mai înaltă instanţă turcă a decis în unanimitate că atât interzicerea reţelei de socializare Twitter, cât şi a platformei YouTube constituie încălcări ale dreptului constituţional la libertatea de expresie şi a ordonat deblocarea imediată.