Un avion sirian de pasageri, de tip Airbus A-320, suspectat că transporta arme, a fost obligat de aviaţia militară turcă să aterizeze, miercuri seară, la Ankara, a anunţat agenţia de presă Anatolia. Aparatul, care transporta 35 de pasageri, a fost escortat de avioane F4 ale aviaţiei militare turce şi constrâns să aterizeze pe aeroportul Esenboga din Ankara, pentru a fi supus controalelor. O sursă din Ministerul rus de Externe a făcut cunoscut miercuri seară că la bordul avionului sirian interceptat de Turcia, între Moscova şi Damasc, se aflau 17 cetăţeni ruşi, inclusiv copii şi că Rusia a cerut explicaţii autorităţilor de la Ankara, în urma acestui incident.
Iniţial, autorităţile turce nu au făcut precizări cu privire la încărcătura confiscată, dar presa a dezvăluit că ar fi vorba despre echipamente de telecomunicaţii şi dispozitive de bruiaj. Ieri seară, premierul turc, Recep Tayyp Erdogan, a anunţat că avionul de linie transporta muniţii şi material militar cu destinaţia Damasc. În timp ce diplomaţia rusă a condamnat incidentul şi a declarat că aşteaptă explicaţii de la Ankara, mai ales că diplomaţilor de la misiunea de la Ankara le-a fost interzis accesul la cei 17 pasageri ruşi, o serie de experţi de la Moscova l-au catalogat deja ca pe un demers antirusesc, care, în opinia lor, va duce la tensionarea relaţiilor dintre Rusia şi Turcia. Ei au mai presupus că partea turcă a fost încurajată de declaraţiile recente ale secretarului general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, privitor la un posibil sprijin, în sens literal, în cazul unui conflict între Turcia şi Siria. Până acum, NATO afirma că va continua să susţină Turcia, dar că în conflictul din Siria nu va interveni.
REPLICĂ Ieri, forţele aeriene siriene au primit ordin să intercepteze şi să forţeze la aterizare orice avion turc care va intra în spaţiul aerian al Siriei, ca măsură de retorsiune pentru interceptarea şi percheziţionarea aeronavei de pasageri A-320 de către Turcia, relatează ziarul libanez ”Al-Diyar”. Executivul de la Ankara a dispus ca avioanele turce să evite sub orice formă spaţiul aerian al ţării vecine, pentru a nu doborâte. Surse libaneze apropiate regimului sirian au declarat că ordinul dat antiaerienei siriene merge până la doborârea avioanelor turce care se vor eschiva de la aterizarea forţată.
Siria a acuzat Turcia de comportament ostil. Compania aeriană naţională siriană acuză autorităţile turce că au agresat echipajul avionului interceptat în Turcia, fără a preciza natura agresiunii. Aida Abdel Latif, directorul Syiria Airlines, a precizat că agresiunea a avut loc după ce echipajul a refuzat să semneze un document care stipula că avionul a efectuat o aterizare de urgenţă. Siria a cerut restituirea în totalitate a mărfurilor confiscate din avionul interceptat. Avionul a aterizat până la urmă la Damasc, ieri dimineaţă. Ministerul turc al Afacerilor Externe a respins acuzaţiile lansate de Damasc şi de Moscova cu privire la punerea în pericol a pasagerilor aflaţi la bordul avionului, precizând că aceştia au fost invitaţi în sala de aşteptare din aeroport, până la finalizarea operaţiunilor de control, dar că cei mai mulţi au preferat să rămână la bord. Totodată, o echipă sanitară şi o ambulanţă au fost în alertă pe timpul procedurii. Mai mult, echipajul avionului sirian a fost informat că aparatul de zbor va fi controlat în timp ce survola Marea Neagră, având astfel posibilitatea de a face cale întoarsă.
POTENŢIALI LUPTĂTORI Suspecţi din cadrul celulei islamiste destructurate sâmbătă în Franţa plănuiau să meargă în Siria, pentru a se alătura unor grupări, în cadrul jihadului, a declarat, ieri, François Molins, un procuror din Paris. Doi indivizi au jucat un rol-cheie în acest plan. Unul avea un contact în străinătate şi servea ca om de legătură pentru posibili candidaţi la înrolarea în cadrul jihadului, iar celălalt a efectuat recent o vizită în Egipt şi Tunisia, a precizat Molins.