Turcia a lansat primul său portavion

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Turcia a lansat primul său portavion

Statistica portavioanelor la nivel global în 2021
Externe 11 Aprilie 2023 / 09:13 2109 accesări
Foto: facebook, Anadolu Ajansı

Foto: facebook, Anadolu Ajansı

Turcia a lansat luni primul său portavion, TCG Anadolu, cu intenţia de a-i extinde capabilităţile de drone de la operaţiuni terestre la cele navale, în contextul tensiunilor regionale în creştere pe fondul războiului din Ucraina, pe malul opus al Mării Negre, transmite AFP.

De pe TCG Anadolu pot opera numai aparate de zbor uşoare, în special elicoptere şi avioane care pot decola de pe piste scurte.

Nava are 232 metri în lungime şi 32 în lăţime şi poate transporta în jur de 1.400 de persoane - un batalion de militari -, vehicule de luptă şi unităţi de suport pentru operaţiuni în afara ţării.

Intenţia originară a Ankarei era să desfăşoare avioane de vânătoare F-35B, care pot decola de pe piste scurte, pe nava sa de război cea mai mare.

Însă planul a trebuit schimbat după ce Statele Unite au eliminat Turcia, aliat în NATO, din programul de avioane F-35 pentru că Ankara a achiziţionat sisteme ruseşti de apărare aeriană S-400. Turcia a convertit ulterior TCG Anadolu într-un portavion de drone.

În plus faţă de elicoptere, Turcia are în plan să desfăşoare pe noul portavion drone de luptă Bayraktar TB3 şi Kizilelma (ambele produse de firma turcă Baykar), precum şi avioane uşoare de atac Hurjet, dezvoltate de Turkish Aerospace Industries (TAI).

După ce planul va fi implementat, TCG Anadolu va fi primul portavion din lume a cărui flotă este compusă mai ales din drone.

Statistica portavioanelor la nivel global în 2021

În 2021, existau 46 de portavioane și portelicoptere în serviciu la nivel global. SUA dețin 11 portavioane și 9 portelicoptere (aproape la fel de multe ca toate celelalte țări), urmate de Japonia și Franța, fiecare cu câte patru. Alte 11 națiuni au cel puțin un portavion, iar mai multe sunt în curs de construcție.

Statele Unite - 20 (11 portavioane, 9 portelicoptere)
Franța - 4 (1 portavion, 3 portelicoptere)
Japonia - 4 portelicoptere (două dintre acestea sunt convertite în portavioane ușoare)
China - 3 (2 portavioane, 1 portelicoptere)
Italia - 2 portavioane
Regatul Unit - 2 portavioane
Australia - 2 portelicoptere
Egipt - 2 portelicoptere
Coreea de Sud - 2 portelicoptere
India - 1 portavion
Rusia - 1 portavion
Spania - 1 portavion/portelicoptere (poate fi oricare dintre acestea)
Brazilia - 1 portelicoptere
Thailanda - 1 portelicoptere



Ştiri recomandate

12