Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat joi că Ankara are probe potrivit cărora Moscova este implicată în operaţiuni ilegale de comerţ cu petrol ale Statului Islamic (SI) în Siria, respingând acuzaţii potrivit cărora Turcia ar importa petrol de la jihadişti. ”Avem probe. Vom începe să le prezentăm lumii”, a declarat Erdogan, citând, în acest sens, numele omului de afaceri sirian George Haswani, ”titular al unui paşaport rus”.
Ministerul rus al Apărării a prezentat probe, miercuri, potrivit cărora preşedintele turc şi familia sa beneficiază de pe urma unei contrabande cu petrol provenind din teritorii aflate sub controlul SI atât în Siria, cât şi în Irak. În discursul anual privind starea naţiunii, în Parlamentul rus, preşedintele Vladimir Putin a declarat joi că Rusia nu va uita niciodată că turcii îi ajută pe terorişti. ”Întotdeauna am considerat trădarea un lucru foarte ruşinos”, a spus el, adăugând că nu confundă actuala conducere a Turciei cu poporul turc. ”Nu vom uita înjunghierea în spate din partea Turciei şi relaţia lor apropiată cu teroriştii”, a spus Putin, referindu-se la doborârea unui avion militar rusesc de către forţele aeriene turce la frontiera cu Siria şi la acuzaţiile de contrabandă cu petrol la adresa conducerii turce. ”Turcia nu va scăpa cu un embargo asupra roşiilor după doborârea bombardierului rus. Vom continua să le amintim ce au făcut”, a ameninţat Putin.
La rândul său, premierul turc, Ahmet Davutoglu, a respins, joi, acuzaţiile Rusiei potrivit cărora Turcia ar cumpăra petrol de la Statul Islamic (SI) drept ”propagandă în stil sovietic” şi a subliniat că ţara sa, membră NATO, face tot ceea ce poate pentru a securiza frontiera cu Siria. ”Era o tradiţie apusă, dar a apărut brusc, din nou. Nimeni nu acordă nicio valoare minciunilor maşinii de propagandă în stil sovietic. O respingere de către SUA constituie o dovadă în plus a faptului că Moscova vinde o poveste fabricată”, a mai spus Davutoglu. Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, Mark Toner, a declarat miercuri că SUA resping ideea că Guvernul turc este implicat într-o contrabandă cu petrol alături de jihadişti, precizând că nu a văzut nicio probă care să susţină aceste acuzaţii. Însă preşedintele Barack Obama şi alţi oficiali americani de rang înalt şi-au exprimat frustrarea, în ultimele zile, faţă de lacune în domeniul securităţii pe o porţiune de 100 de kilometri din frontiera dintre Turcia şi teritoriul sirian aflat sub controlul SI. Un purtător de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest, a declarat miercuri că unele zone nu sunt încă securizate în mod adecvat.
Davutoglu a declarat joi că Turcia face tot ce poate pentru a ridica bariere fizice în zona respectivă și cooperează cu parteneri din cadrul coaliţiei antijihadiste, pentru a izgoni din zonă luptătorii SI aflaţi dincolo de frontiera siriană.
Citește și:
Rusia dovedește rolul Turciei în comerțul SI cu petrol!
Rusia are probe că Turcia e principalul consumator de petrol de la SI
SUA trimit un contingent pentru operaţiuni speciale împotriva SI, în Irak și Siria
Premierul Irakului nu dorește ca SUA să trimită mai multe forțe pentru lupta împotriva SI
Obama îndeamnă Turcia şi Rusia să depăşească tensiunile
Turcia a predat Rusiei trupul neînsuflețit al pilotului ucis după doborârea avionului SU-24