În contextul profund tulburat al relaţiilor externe ale prezentului, Uniunea Europeană (UE) menţine deschise două capitole de negociere în ce priveşte aderarea, cu Muntenegru şi Serbia, şi a deschis luni un nou capitol pe acest subiect cu Turcia. Potrivit agenției France Presse, UE aşteaptă din partea Turciei o cooperare mai bună în criza refugiaților și în combaterea grupării Statul Islamic (SI). Deschiderea capitolului 17 de negocieri, cu privire la politica economică și monetară, a avut loc într-o conferință interguvernamentală, în cursul după-amiezii de luni, la Bruxelles.
Negocierile de aderare între UE și Ankara, deschise în 2005, dar blocate ulterior, au primit un nou impuls în această toamnă, în contextul în care europenii i-au propus Turciei un „plan de acțiune” pentru a ține sub control fluxul fără precedent de migranți ce încearcă să ajungă în UE. Occidentalii așteaptă, de asemenea, ca Turcia să controleze mai bine frontiera sa cu Siria, pentru a împiedica trecerea jihadiștilor către Europa. Aceste subiecte au fost abordate în cursul unei cine de lucru cu șeful diplomației turce, Mevlut Cavusoglu, în marja reuniunii miniștrilor de Externe din UE (Consiliul de Afaceri Externe). Secretarul de stat francez pentru Afaceri europene, Harlem Désir, i-a cerut recent Ankarei să asigure „controlul frontierei între Siria și Turcia pentru a evita venirea de combatanți străini în Statul Islamic, formarea, antrenarea și retrimiterea lor în alte țări”. Un segment al frontierei turco-siriene de circa 100 de kilometri este încă deschis și slab controlat, potrivit Washingtonului.
Există însă şi voci care comentează împotriva acestor „deschideri artificiale” ale „porţilor Uniunii”, într-un moment în care aceasta este teribil de vulnerabilă şi are de rezolvat multe probleme interne.