Lovitura de stat eșuată din Turcia a adus în atenția tuturor orientarea politică și geostrategică a acestei țări membre NATO, considerată de SUA un aliat de nădejde la Marea Neagră, iar de UE, un potențial membru cu drepturi depline, dacă o salvează de asaltul imigranților musulmani. Pentru că de UE nu a mai rămas cine știe ce, iar America e hăt departe, Turcia și-a reconsiderat poziția în privința Rusiei, cu care se certase după ce îi doborâse un avion militar care i-ar fi încălcat spațiul aerian în drum spre Siria. Cum nimic nu este întâmplător, chiar înainte de puciul eșuat, de care, culmea, Erdogan și serviciile secrete ar fi știut de pe WhatsApp, dar au tăcut ca să mai moară niște civili și să îi prindă în fapt pe autori, Erdogan ar fi vorbit cu Putin la telefon și ar fi restabilit relațiile. Acum, același Erdogan a vorbit la telefon și cu președintele Iranului, făcând declarații deloc liniștitoare pentru UE, NATO și SUA. El a afirmat că Turcia este pregătită să deruleze acţiuni pentru restabilirea păcii şi a stabilității regionale, alături de Iran şi de Rusia, nimic de superputerile enunțate anterior. Preşedintele Iranului a apreciat ”curajul şi maturitatea politică ale poporului turc, care a opus rezistenţă pentru apărarea autorităţilor legitime”. Acesta a mai adăugat că ”stabilitatea şi pacea din Turcia au un impact pozitiv asupra atmosferei întregii regiuni“, dar că nu are nicio îndoială că „acestea nu sunt pe placul militanţilor terorişti şi a marilor puteri occidentale”. Cât despre condamnarea la moarte pe care același Erdogan amenință să o introducă, cu voia Parlamentului, pentru a pedepsi persoanele incomode, fie ele puciste sau nu, aceasta ar scoate Turcia din cărțile UE și ar... îngrijora SUA, că mai mult nu prea ar avea ce face. În consecință, președintele Turciei e liber să facă tot ce și-a propus și chiar să depășească și planul!
Între timp, în România, oamenii de afaceri turci își declară susținerea pentru președintele Erdogan, iar ONG-uri, asociații profesionale și mai mulți cetățeni au adresat o scrisoare deschisă președintelui României, Klaus Iohannis, premierului Dacian Cioloș și ministrului de Externe, Lazăr Comănescu, prin care se cere o poziție fermă legată de respectarea drepturilor omului în Turcia. Semnatarii scrisorii solicită liderilor diplomației românești să ia poziție față de evoluțiile alarmante din aceste zile din Turcia și să acționeze în concordanță cu valorile care stau la baza comunității transatlantice din care România face parte. În scrisoarea deschisă se reamintește că epurarea judiciară a precedat lovitura de stat din 15 iulie - peste 45.000 de polițiști și 2.500 de magistrați au fost transferați în 2014 de la posturile lor, o mișcare pe care mulți au considerat-o drept o încercare de stopare a investigațiilor de corupție și subminare a independenței Justiției, se precizează într-un comunicat de presă transmis de Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR). Scrisoarea deschisă a fost semnată, până în acest moment, de 1.500 de persoane, precizează UNJR. Printre semnatari se numără organizații precum Active Watch - Agenția de Monitorizare a Presei, Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România - Comitetul Helsinki (APADOR-CH), Asociația VeDemJust, Asociația Miliția Spirituală, Asociația Magistraților din România, Centrul de Resurse Juridice, Consiliul Național al Elevilor, Consiliul Național al Tinerilor, CNS Cartel ALFA, Expert Forum, FNS Alma Mater, Societatea Academică din România, Uniunea Națională a Judecătorilor din România, dar și persoane publice, parlamentari, oameni de cultură.
Pe data de 16 iulie, un grup de insurgenţi a coordonat o tentativă de lovitură de stat în Turcia. Principarea confruntare a avut loc în capitala Ankara și în Istanbul. Liderii statului turc au anunţat în aceeaşi zi că lovitura de stat a eşuat și că situaţia este sub control. Potrivit ultimului bilanţ al victimelor, 208 cetăţeni turci şi 100 de insurgenţi au murit și aproximativ 1.500 de persoane au fost rănite. Cât despre numărul arestărilor sub pretextul puciului eșuat, acesta depășește 6.000 de persoane și continuă să crească.