Turcia ia atitudine în războiul contra Statului Islamic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Turcia ia atitudine în războiul contra Statului Islamic

Externe 01 Octombrie 2014 / 00:00 1049 accesări

Armata turcă a ocupat poziţii lângă oraşul sirian Kobani (Ayn al-Arab), situat în apropierea frontierei turco-siriene şi asediat de membri ai grupului terorist Stat Islamic, relatează Euronews. Numeroase tancuri şi alte vehicule blindate ale armatei turce au ocupat, ieri, poziţii la nord de oraşul sirian atacat de gruparea SI din partea de est, vest şi sud. Până acum, Turcia a refuzat să se implice în confruntările cu grupul terorist Stat Islamic, care ocupă regiuni vaste din Siria şi Irak. Oraşul sirian Kobani are populaţie predominant kurdă.

NOI RAIDURI ALIATE Coaliţia condusă de Washington a efectuat, ieri dimineaţă, atacuri în Siria, în zona Ain al-Arab, în contextul în care organizaţia Statul Islamic (SI) se află la porţile acestui oraş kurd de la frontiera cu Turcia. Jihadişti din cadrul SI se află de luni la aproximativ cinci kilometri de acest al treilea cel mai important oraş kurd din Siria, al cărui centru a fost atins pentru prima dată de rachete, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului. Aproximativ 20 de rachete trase de jihadişti asupra centrului oraşului Ain al-Arab s-au soldat luni cu trei morţi, potrivit ONG-ului, care a precizat că SI nu s-a apropiat niciodată atât de mult de localitate de când a declanşat, în urmă cu două săptămâni, o ofensivă în regiune. Dacă preiau controlul asupra oraşului, jihadiştii vor deţine o fâşie lungă şi continuă de pământ în nordul Siriei, de-a lungul frontierei turco-siriene. Asaltul lor a antrenat un exod masiv al populaţiei, cel puţin 160.000 de persoane traversând frontiera şi refugiindu-se în Turcia, care nu a avut altă opţiune decât să-şi deschidă frontiera. Membri ai unor miliţii PKK, Partidul Muncitorilor din Kurdistan, au făcut drumul în sens invers, pentru a le oferi o mână de ajutor fraţilor sirieni asediaţi.

Tot în Siria, coaliţia a efectuat atacuri în apropiere de Tall Abyad, o localitate de la frontiera cu Turcia situată în provincia nordică Rakka, principalul fief al SI. Atacuri aeriene au avut loc şi în alte două localităţi aflate sub controlul SI, în provincia Deir ez-Zor, vizând o tabără de antrenament şi o municipalitate transformată în sediu de către jihadişti. Ofensiva aeriană lansată în Siria în urmă cu o săptămână de SUA şi aliaţii lor a numărat 4.100 de raiduri și s-a soldat cu peste 200 de morţi în rândul jihadiştilor şi 22 de morţi în rândul civililor.

SI a eliberat, ieri, peste 70 de elevi kurzi răpiţi în Siria, în luna mai. Deocamdată nu există informaţii despre circumstanţele eliberării. Cei 70 de elevi fac parte dintr-un grup de 153 de elevi de etnie kurdă răpiţi pe 29 mai, în oraşul Alep.

SITURI ISTORICE DISTRUSE Gruparea jihadistă Stat Islamic (SI) distruge situri istorice din Irak şi vinde obiecte antice pentru a se finanţa, au afirmat experţi şi diplomaţi, în cursul unui colocviu organizat de UNESCO pe tema patrimoniului irakian aflat în pericol. SI, care apreciază că statuile reprezintă o formă de a apela la idolatrie, a dinamitat numeroase lăcaşuri de cult, monumente şi sanctuare aparţinând patrimoniilor creştin, evreiesc sau musulman. Numeroase statui de la Mosul sau palate asiriene din zonele controlate de SI au fost dinamitate sau distruse, au explicat Abdullah Khorseed Qader, directorul Institutului irakian pentru conservarea obiectelor antice şi patrimoniului din Erbil şi Qais Hussen Rashied, directorul Muzeului din Bagdad. SI face săpături pentru a vinde obiecte pe pieţele europene şi asiatice. Aceste sume finanţează terorismul, a acuzat Qais Hussen Rashied, care a apreciat că este imposibil a estima amploarea acestui trafic sau pierderile înregistrate de Irak.

O NOUĂ ÎNREGISTRARE Gruparea Stat Islamic a difuzat o nouă înregistrare video cu ostaticul britanic John Cantlie, în care acesta critică ”strategia militară dezamăgitoare şi predictibilă a preşedintelui Barack Obama” în lupta împotriva organizaţiei teroriste, relatează ”The Independent”. Înregistrarea, a treia în care apare ostaticul John Cantlie, a fost difuzată luni seară pe Internet şi nu conţine nicio referire la decizia Londrei de a participa la raidurile lansate de coaliţia condusă de SUA asupra poziţiilor grupării teroriste, ceea ce sugerează că imaginile au fost filmate înainte de ziua de vineri, când Parlamentul britanic a aprobat decizia cu privire la ofensiva din Irak. Ostaticul britanic critică ”modul în care SUA vor să salveze singure lumea”, adăugând că ”gruparea Stat Islamic salută întâlnirea cu armata americană”.

Gruparea Stat Islamic a ucis prin decapitare până acum trei ostatici occidentali - jurnaliştii americani James Foley şi Steven Sotloff şi lucrătorul umanitar britanic David Haines - şi a ameninţat că următoarea victimă va fi voluntarul britanic Alan Henning.

PROGRAMĂ ȘCOLARĂ ISLAMIZATĂ Gruparea Stat Islamic a introdus o nouă programă în şcolile din oraşul irakian Mosul, capturat în luna iunie, în care nu mai apar orele de matematică, fizică sau sport, iar muzica a fost înlocuită cu învăţarea versetelor din Coran. Odată cu începerea noului an şcolar, unii dintre irakienii care au rămas în oraşul din nordul Irakului se tem să-şi mai trimită copiii la şcoală. Nu doar școala s-a schimbat în Mosul, ci și viaţa de zi cu zi este foarte grea, gazele şi curentul electric sunt frecvent întrerupte, iar produsele alimentare sunt foarte scumpe. Islamiştii din gruparea Stat Islamic au introdus noi reguli în oraş, care restricţionează libertăţile, fiind vizate în special femeile, ce sunt obligate să poarte vălul islamic şi nu au voie să iasă din casă fără să fie însoţite de un... protector, soţ, tată sau frate.



12