Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a îndemnat, ieri, Turcia şi Siria să evite o escaladare a crizei şi să dea dovadă de moderaţie, în urma unei noi riposte, cu o zi înainte, a armatei turce, după lansarea unui obuz sirian asupra teritoriului turc. Rasmussen a lansat acest apel în faţa presei, în deschiderea unei reuniuni la Bruxelles a miniştrilor Apărării din cele 28 de state NATO, inclusiv Turcia. Rasmussen a salutat moderaţia Ankarei, care are dreptul să se apere în cadrul dreptului internaţional. ”Turcia poate conta pe solidaritatea NATO. Avem toate planurile necesare pentru apărarea ţării, dacă este nevoie”, a adăugat secretarul general al NATO, precizând că el speră să nu fie necesar. El a repetat poziţia Alianţei Nord-Atlantice, care susţine un mesaj ferm şi unit din partea comunităţii internaţionale adresat regimului Bashar al-Assad, în vederea unei soluţionări politice a crizei.
LUPTELE CONTINUĂ Armata siriană a pătruns ieri în cartierul rebel al-Khaldieyh din Homs, în centrul Siriei, a anunţat televiziunea oficială. Potrivit OSDO, militari loiali regimului au avansat, dar nu au preluat controlul asupra centrului cartierului, total devastat acum. După câteva ore de răgaz, forţele loiale regimului au reluat bombardamentele împotriva centrului oraşului Homs, unde se află rebeli asediaţi de patru luni. O sursă din cadrul serviciilor de securitate siriene a anunţat, luni, o ofensivă generalizată împotriva Homs, cel mai important oraş industrial din Siria, care a făcut parte din avangarda mişcării de contestare a regimului lui Bashar al-Assad. Militanţi de la Homs au apreciat că este vorba despre un asalt fără precedent.
RECOMANDARE ONU Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a îndemnat, ieri, regimul sirian să aplice o încetare unilaterală a focului şi le-a cerut forţelor opoziţiei să îl accepte, într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele francez, François Hollande. Emisarul internaţional Lakhdar Brahimi va efectua, în curând, o vizită în regiune. La rândul său, preşedintele francez a evocat tensiunile în creştere dintre Siria şi Turcia, unde au fost ucişi civili, de obuze lansate de pe teritoriul Siriei, antrenând riposte din partea Ankarei. ”Escaladarea a fost evitată deoarece Turcia a dat dovadă de o poziţie rezervată, dar pentru cât timp?”, s-a întrebat Hollande. ”Este necesară reintroducerea de sancţiuni cu scopul ca regimul să cedeze în Siria”, a apreciat Hollande. Între ideile studiate de membrii comunităţii internaţionale, el a evocat o propunere turcă referitoare la o perioadă de tranziţie sub conducerea actualului vicepreşedinte sirian, Faruk al-Shareh, în locul preşedintelui Bashar al-Assad.
PREMATUR SUA apreciază ca prematură recunoaşterea unui guvern provizoriu al opoziţiei siriene, atât timp cât aceasta nu va fi organizată, a afirmat, ieri, într-un interviu acordat cotidianului ”Le Monde”, secretarul de Stat adjunct pentru Europa, Philip Gordon. ”Nu credem că opoziţia este pregătită să formeze un guvern provizoriu. Într-o zi va trebui să recunoaştem un guvern sau o entitate provizorie, dar este prematur”, a adăugat Gordon.
Consiliul Naţional Sirian (CNS), principala coaliţie a opoziţiei, se reuneşte săptămâna viitoare la Doha, pentru a încerca din nou să se extindă cu alte grupuri ostile regimului de la Damasc. CNS refuză să recunoască în rândurile sale Comitetul de Coordonare pentru Schimbare Naţională şi Democratică (CCCND), ce militează pentru o schimbare de regim la Damasc prin mijloace paşnice. CNS este criticat periodic pentru incapacitatea de a unifica opoziţia siriană, la peste 19 luni de la începutul revoltei.