Situaţia de la graniţa de nord a Irakului se complică! Turcia este hotărîtă să nu retragă armata din nordul Irakului, pînă cînd taberele gherilelor de rebeli kurzi de la PKK nu vor fi anihilate. Asta, în pofida furiei Bagdadului, care a reproşat Ankarei că prin ofensiva sa militară încalcă suveranitatea statului irakian. Refuzul Turciei întăreşte teoria izbucnirii unui nou conflict în Irak, lucru care îngrijorează foarte mult Washingtonul. În acest context, negocierile de ieri, de la Bagdad, între Guvernul turc şi cel irakian, par să fi fost inutile. Conform declaraţiei de ieri a ministrului turc al Apărării, Ankara nu va stabili sub nicio formă un calendar de retragere. Nici secretarul american al Apărării, Robert Gates, care a ajuns miercuri la Ankara, nu a găsit o cale de compromis. Armata turcă a lansat, săptămîna trecută, o amplă operaţiune terestră în nordul Irakului, împotriva rebelilor PKK. Cel puţin 225 de rebeli şi 22 de militari turci au murit pînă acum.
În cursul zilei de ieri, preşedintele american a declarat că trupele turce ar trebui să se retragă din nordul Irakului cît mai curînd. În cursul aceluiaşi interviu, preşedintele George W. Bush a respins ”învechitul apel pentru retragerea din Irak”, vorbind despre progresele realizate începînd de anul trecut şi a cerut Congresului să finanţeze războiul. ”Se pare că indiferent ce se întîmplă în Irak, adversarii războiului nu au decît un răspuns: să se bată în retragere. În pofida schimbărilor de pe teren, liderii din Congres continuă să lanseze acelaşi apel învechit la retragere”, a mai spus liderul de la Casa Albă. Din păcate, tot ieri, armata americană a recunoscut că a ucis, miercuri, un civil irakian, pe care l-a considerat o ameninţare, la Baaquba, la nord-est de Bagdad. O patrulă de militari americani a văzut apropiindu-se un bărbat îmbrăcat cu o vestă sub care se vedea ceva suspect. Militarii au lansat un tir de somaţie, dar acesta a continuat să se apropie, a explicat maiorul Brad Leighton. Atunci, militarii au deschis focul şi l-au ucis. După o examinare, s-a dovedit că bărbatul avea sub vestă mîna în ghips. ”Incidentul face obiectul unei anchete. A fost o greşeală, o greşeală regretabilă”, a declarat maiorul Leighton.
În ciuda instabilităţii din teren, ieri a început, în oraşul irakian Kerbala, una din cele mai importante sărbători ale musulmanilor şiiţi, Arbaeen, la care participă aproape şase milioane de pelerini. Sărbătoarea din Kerbala, oraş sfînt pentru şiiţi, marchează simbolic cele 40 de zile de la moartea imamului Hussein. Tradiţia este ţinută din secolul al VII-lea, cînd imamul, unul din fondatorii religiei şiite, a fost ucis. Autorităţile irakiene au luat măsuri speciale de securitate în oraş, pentru a preveni orice atentat împotriva pelerinilor. Şeful poliţiei din oraş a precizat că majoritatea pelerinilor sînt cetăţeni irakieni.