Oficialii turci au decis să anuleze acordul vechi de 25 de ani pe care îl aveau cu Rusia pentru livrările de gaz, a anunţat ministrul Energiei, Taner Yildiz. Acesta şi-a exprimat speranţa că societăţile private vor putea licita pentru gaz. „Cooperarea noastră cu Rusia, fie că este vorba despre gaz prin Blue Stream sau prin alte rute, va continua şi va deveni mai puternică”, a promis oficialul turc.
Turcia, al doilea cel mai mare importator de energie al Rusiei, a anunţat că nu va reînnoi acordul din 1986, ce expiră în luna decembrie, dacă Gazprom nu reduce preţurile. Conform acordului, Rusia trebuie să livreze şase milioane de metri cubi de gaz anual pentru Turcia, prin Ucraina, Bulgaria şi România. În 2010, Rusia a furnizat Turciei 18 miliarde de metri cubi de gaz, respectiv 60% din consumul intern de gaz al Turciei. Pe de altă parte, Rusia livrează gaz Turciei direct prin Blue Stream, conductă ce trece pe fundul Mării Neagre.
Dependenţa de gazele ruseşti este cea mai mare problemă a Europei. State vecine Rusiei, precum Ucraina sau Belarus, încearcă să obţină preţuri preferenţiale din cauza tranzitării teritoriului propriu. De exemplu, oficialii de la Minsk au acceptat să vândă Gazpromului acţiunile pe care le deţin în compania de transport de gaz Beltransgaz, dar au cerut în schimb garanţii că gazoductele de tranzit vor funcţiona în regim deplin. „Gazpromul vrea să cumpere cele 50% acţiuni deţinute de Belarus în Beltransgaz. Este gata să plătească 2,5 miliarde de dolari. Suntem de acord”, a anunţat preşedintele Aleksandr Lukaşenko. Oficialii de la Minsk au doar două condiţii: prima este ca respectivele conducte folosite pentru tranzitul gazului rusesc să fie mereu complet pline, a doua este ca preţul gazului pentru Belarus să fie la fel ca cel pentru Rusia. „Şi Rusia şi-a pus această problemă, pentru că ea face parte din Uniunea vamală cu Belarus şi Kazahstan şi pentru că un spaţiu economic comun între aceste trei state va exista de la 1 ianuarie 2012”, a conchis preşedintele Lukaşenko.