Turcia susține că Statul Islamic opune rezistență în Siria

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Turcia susține că Statul Islamic opune rezistență în Siria

12 Octombrie 2016 / 16:12 510 accesări

Luptătorii organizației teroriste Stat Islamic din nordul Siriei opun rezistență mare în fața atacurilor efectuate de rebelii susținuți de Turcia, a anunțat, miercuri, armata de la Ankara, la aproximativ două luni după ce a lansat o incursiune pentru a-i îndepărta pe teroriști de la granița sa. Cu ajutorul tancurilor și raidurilor aeriene turce, rebelii au avansat spre bastionul Stat Islamic din Dabiq. În ultimele 24 de ore, 47 de teroriști au fost eliminați, a mai anunțat armata turcă.

Dacă în Siria intervenția turcă pare binevenită, în Irak, premierul Haider al-Abadi a respins afirmaţia preşedintelui Tayyip Erdogan privind necesitatea includerii forţelor turce în operaţiunea de eliberare a oraşului irakian Mosul, ocupat de SI. Preşedintele Tayyip Erdogan declarase că forţele turce nu pot fi excluse de la operaţiunea de eliberare a oraşului Mosul şi a transmis premierului irakian... să stea la locul său. ”Vom elibera ţara noastră prin determinarea poporului şi nu prin apeluri video”, a afirmat premierul al-Abadi într-un mesaj pe contul său de Twitter, în care a parodiat mesajul video al preşedintelui turc din timpul tentativei de lovitură de stat din luna iulie. Anterior, adjunctul premierului Turciei, Numan Kurtulmus, a declarat că trupele turce vor rămâne în nordul Irakului până la eliminarea reţelei Stat Islamic din zona oraşului Mosul. Kurtulmus a precizat că Turcia va participa la luptele pentru Mosul atât timp cât miliţiile kurde siriene nu sunt implicate în operaţiune.

Și Germania se implică tot mai mult în combaterea rețelei teroriste SI. Guvernul de la Berlin a aprobat suplimentarea numărului de militari germani care vor participa la operaţiunea NATO de supraveghere aeriană a reţelei teroriste Stat Islamic, potrivit unor surse guvernamentale. Un avion de supraveghere aeriană AWACS va opera de la baza aeriană Konya din sudul Turciei, de unde va efectua misiuni de recunoaştere în sprijinul raidurilor aeriene ale coaliţiei care luptă împotriva SI. Forţele armate germane asigură o treime din echipajele care operează avioanele AWACS ale NATO, însă legislaţia germană prevede ca misiunile individuale să fie aprobate de Parlamentul de la Berlin. Nu au fost oferite detalii privind numărul militarilor germani care vor fi desfăşuraţi. Germania are deja aproximativ 500 de militari implicaţi în operaţiunile militare împotriva Statului Islamic, inclusiv 240 de militari detaşaţi la baza aeriană turcă Incirlik, unde operează şase avioane de supraveghere de tip Tornado şi o aeronavă de realimentare în zbor. Numărul militarilor germani care pot participa la operaţiunile împotriva Statului Islamic este limitat la un maxim de 1.200. Alianţa Nord-Atlantică a aprobat noua misiune de supraveghere aeriană în iulie şi ar putea da startul operaţiunii chiar luna aceasta, dar iniţial fără echipajele germane, întrucât, cel mai probabil, Parlamentul de la Berlin nu va aproba extinderea rolului Germaniei înainte de luna noiembrie.



12