Turcia, ţara refugiaţilor! Peste 3.000.000 de oameni au găsit adăpost aici

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Fenomenul imigranţilor, trecut sub tăcere în UE

Turcia, ţara refugiaţilor! Peste 3.000.000 de oameni au găsit adăpost aici

Externe 28 Iunie 2017 / 17:38 545 accesări

Turcia a devenit cu adevărat ţara refugiaţilor. Indiferent ce se spune despre lipsa de respect faţă de drepturile omului în Turcia, despre faptul că Erdogan este şi şeful Guvernului, şi preşedinte şi despre faptul că îşi conduce ţara, din punct de vedere politic, juridic şi social, cu o mână de fier, până la urmă este singurul lider din spaţiul „fenomenului refugiaţilor” care a acceptat ca imigranţii, indiferent de statul şi zona de război din care provin, să beneficieze de şedere, cât au nevoie, în ţara sa. Din păcate, restul statelor membre ale Uniunii Europene nu au făcut decât să vorbească mult despre imigranţi, să ridice garduri, să dea diverse legi prin care îşi protejează cetăţenii şi... cam atât.

Ca să vă faceţi o idee despre amploarea fenomenului, care a ajuns să fie pomenit în paginile ziarelor doar la nivel de bilanţ - „500 de refugiaţi s-au înecat în Mediterana” (un exemplu - n.r.), vă vom prezenta câteva date aparţinând Ministerului de Interne turc. Datele au fost preluate de cotidianul „Birgün“, citat de EFE. Potrivit acestor surse, numărul refugiaților sirieni înregistrați în Turcia a depășit trei milioane în 2017, dintre care aproape jumătate sunt minori. Potrivit cifrelor actualizate la 15 iunie, Turcia adăpostește 3.049.879 de cetățeni sirieni aflați „sub protecție temporară”, termen care se folosește deoarece Ankara acordă statut de refugiat oficial doar persoanelor originare de pe continentul european. La ratificarea Convenției privind refugiații din 1951, Turcia a stabilit o limitare geografică, astfel că doar aceia care fug ca urmare a „unor evenimente petrecute în Europa” pot obține statutul oficial de „refugiat”.

Din numărul total de sirieni din Turcia, doar 247.000 trăiesc în tabere - ridicate de obicei din module prefabricate locuibile - cu alimente furnizate de către statul turc, în timp ce 2,8 milioane încearcă să se descurce pe cont propriu. Istanbulul este orașul care adăpostește cel mai mare număr de sirieni, aproximativ 485.000, care reprezintă 3,3% din populația metropolei cu 14,8 milioane de locuitori, în timp ce în capitală, Ankara, trăiesc doar 78.000 de sirieni.

Pe locul doi în ceea ce privește numărul de sirieni din Turcia se află provincia Șanliurfa - aflată la granița cu Siria și cu o populație de două milioane de locuitori, unde trăiesc 428.000 de sirieni, dintre care 103.000 stau în cinci tabere, urmată de provincia Hatay, cu 392.000 de sirieni, și de Gaziantep, cu 333.000 de sirieni, aflate și acestea la granița cu Siria. Remarcabil este cazul micii provincii frontaliere Kilis, unde cei 126.000 de sirieni înregistrați egalează aproape numărul populației locale, de 130.000 de persoane.

Ca împărțire pe genuri, sunt 1,6 milioane de bărbați sirieni, față de 1,4 milioane de sirience care trăiesc în Turcia. Aproape jumătate din numărul total de sirieni care s-au refugiat în această țară, adică 1,4 milioane, sunt minori, iar dintre aceștia, 800.000 nu au împlinit încă 10 ani.

Potrivit datelor prezentate, 6.465 de sirieni au părăsit Turcia după acordul cu Uniunea Europeană, semnat în martie 2016 și prin care autoritățile de la Ankara s-au angajat să primească înapoi migranții ce debarcă în Grecia, care trec prin Turcia venind mai ales din Orientul Mijlociu, statele blocului comunitar acceptând în schimb să preia un număr echivalent de refugiați sirieni direct de pe teritoriul turc, în limita unui plafon de 72.000. Germania, cu 2.282 de persoane, este țara care a primit cel mai mare număr de sirieni în conformitate cu acest acord, urmată de Olanda, cu 1.505 sirieni primiți, și Franța, cu 828.

Taguri articol


12