Turcia vrea în UE! Aderarea rămâne un „obiectiv strategic”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Şah la democraţie

Turcia vrea în UE! Aderarea rămâne un „obiectiv strategic”

Externe 26 Martie 2018 / 17:49 527 accesări
Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan: „Nu vom lăsa câtuşi de puţin ca unele medii (...) să se opună integrării Turciei în UE în calitate de membru respectabil, egal şi deplin”

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan: „Nu vom lăsa câtuşi de puţin ca unele medii (...) să se opună integrării Turciei în UE în calitate de membru respectabil, egal şi deplin”

Contrar declaraţiilor sale de până acum, preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a dat asigurări luni că aderarea la Uniunea Europeană (UE) rămâne un „obiectiv strategic” pentru Ankara! El a făcut aceste declaraţii înainte de a se deplasa în Bulgaria pentru un summit cu liderii instituţiilor europene, informează AFP. „Aderarea deplină rămâne obiectivul nostru strategic”, a afirmat Erdogan, adresându-se presei înainte de a urca în avion pentru summitul UE-Turcia de la Varna. Totuşi, a ţinut să sublinieze faptul că există tot soiul de obstacole în calea negocierilor. Menţionăm însă că acestea se referă la domeniul atât de sensibil al drepturilor omului. „Ceea ce aşteptăm noi este ca obstacolele (...) din calea negocierilor să fie ridicate şi ca procesul de aderare să fie revitalizat. Vom transmite încă o dată acest lucru liderilor UE”, a menţionat preşedintele turc. „Nu vom lăsa câtuşi de puţin ca unele medii (...) să se opună integrării Turciei în UE în calitate de membru respectabil, egal şi deplin”, a continuat preşedintele turc, adăugând că „dubla măsură la adresa Turciei nu va fi tolerată”.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi cel al Consiliului European, Donald Tusk, au programată, luni seara, o discuţie cu Erdogan, în cadrul unui dineu de lucru în staţiunea balneară bulgară Varna găzduit de premierul bulgar Boiko Borisov. Printre subiectele abordate urmează să figureze în mod concret eroziunea statutului de drept în Turcia după puciul eşuat din iulie 2016, pactul controversat asupra migraţiei, candidatura în prezent suspendată a Turciei la UE sau ofensiva turcă împotriva unei miliţii kurde în Siria.

Una dintre priorităţi pentru statele membre este să se asigure că Ankara continuă să aplice acordul privind migraţia încheiat în martie 2016, care a permis reducerea considerabilă a traversărilor de migranţi spre Europa, în schimbul unui ajutor financiar. Însă Turcia denunţă în mod regulat „întârzierile” din virarea în conturile sale a unui pachet de trei miliarde de euro, la care se adaugă alte trei miliarde, şi cere liberalizarea regimului de vize pentru turcii care călătoresc în UE, măsură prevăzută în acordul privind migranţii.

Candidatura Turciei la aderarea la UE ar urma să se afle de asemenea pe agenda summitului de la Varna, însă diplomaţi şi analişti nu se aşteaptă la niciun progres în condiţiile în care procesul se află într-un punct mort. „Sper că summitul de la Varna va avea o contribuţie pozitivă, atât pentru relaţiile cu UE, cât şi pentru problemele regionale”, a afirmat Recep Tayyip Erdogan.

Taguri articol


12