Turcii vor să investească în România

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Turcii vor să investească în România

Externe 04 August 2011 / 00:00 741 accesări

Firmele turceşti îşi vor spori semnificativ investiţiile în stăinătate, anul acesta, ţări est-europene lovite de criză, ca România şi Grecia, fiind destinaţii principale ale planurilor acestor companii, scrie ”Hurriyet Daily News”. Oamenii de afaceri turci sunt interesaţi cu precădere de investiţii mici şi medii, cuprinse între 50 şi 150 de milioane de dolari, în ţări precum Grecia şi România, susţine Müşfik Cantekinler, şeful departamentului pentru instituţii financiare de la Ernst & Young. Firmele turceşti vor să investească în străinătate în sectoare cum ar fi cel imobiliar, industria cimentului, a materialelor de construcţie, industria alimentară şi telecomunicaţii.

În ciuda crizei şi incertitudinii, unele firme vor să facă investiţii strategice în Grecia, inclusiv în turism sau în sectorul alimentar. Marile companii de telecomunicaţii din Turcia sunt interesate, în schimb, în investiţii în Europa de Est, unde majoritatea companiilor de profil sunt încă de stat, neprivatizate. Alte domenii de interes pentru investitorii turci sunt porturile şi sectorul turistic din Malta. Pe de altă parte, investiţiile străine directe în Turcia se vor situa sub aşteptările Ernst & Young. În prima jumătate a anului, ele se ridicau la numai 7 miliarde de dolari, iar până la sfârşitul anului ar putea atinge 20 de miliarde de dolari. Explicaţia specialistului de la Ernst & Young este că străinii sunt descurajaţi de apetitul turcilor de a consuma produse autohtone. Turcia, la rândul ei, şi-a propus investiţii interne mari în infrastructură, cum ar fi un al treilea pod peste Bosfor, un al treilea aeroport la Istanbul, autostrăzi, tunele, în total peste 30 de miliarde de dolari, sectoare ce i-ar putea atrage pe investitorii străini.

Problemele economice din Europa şi SUA au determinat mulţi străini, în special bulgari şi germani, să aleagă Turcia ca loc de muncă. Această tendinţă a luat amploare în special după 2009. După ce Europa fost afectată de criza economică mondială, şi-a pierdut o mare parte din farmec, a declarat Okan Tutundzhu, director al unui portal important de pe piaţa muncii turce. În paralel, economia Turciei a rămas puternică, în ultimii ani. Statisticile arată că circa 200.000 de europeni şi americani au emigrat în Turcia, în speranţa de a găsi un loc de muncă şi o viaţă mai bune. După bulgari şi germani, cei mai mulţi străini care s-au angajat în Turcia au fost olandezi, greci, americani şi francezi. Principalele domenii de muncă pentru care optează imigranţii sunt vânzările, marketingul, contabilitatea şi administrarea afacerilor.



12